Rechtbank wil vragen stellen aan Europees Hof van Justitie over e-books

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Rechtbank wil vragen stellen aan Europees Hof van Justitie over e-books
Den Haag, 12 juli 2017

De Rechtbank Den Haag heeft vandaag een tussenvonnis gewezen in  een zaak tussen een groot aantal Nederlandse uitgevers en Tom Kabinet.
Tom Kabinet exploiteert sinds 2014 een online tweedehands e-book website, waarbij gebruikers een tweedehands e-book kunnen krijgen of verschaffen tegen betaling.

Inbreuk op auteursrecht?

Volgens de rechtbank is het niet duidelijk of het ter beschikking stellen van een e-book aan anderen, na een eerste koop, inbreuk maakt op het auteursrecht op het e-book. Mogelijk mag een e-book tweedehands worden doorverkocht, net zoals bij een papieren boek het geval is. Anders dan bij een papieren boek, wordt er bij het doorverkopen van een e-book echter een digitale kopie gemaakt, terwijl de verkoper zijn kopie niet automatisch kwijt raakt.

Prejudiciële vragen

De rechtbank oordeelt  dat het nodig is dat het Europese Hof van Justitie vragen over uitleg van het auteursrecht beantwoordt. Partijen mogen nu reageren op dit voornemen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten