SilverDome Zoetermeer moet de Oval komend seizoen openstellen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > SilverDome Zoetermeer moet de Oval komend seizoen openstellen
Den Haag, 14 september 2017

De Haagse voorzieningenrechter heeft de Gemeente Zoetermeer in het gelijk gesteld in een kort geding dat de gemeente heeft aangespannen tegen de erfpachter van de SilverDome. De SilverDome vond dat in redelijkheid niet van haar gevraagd kon worden om de Oval (haar 250 meter baan) het komende schaatsseizoen open te stellen.

Verplicht openstellen ijsbaan

SilverDome stelt dat de hoge onderhoudskosten die zij moet maken, niet opwegen tegen de lage opbrengsten van die ijsbaan. Volgens SilverDome zijn deze lagere opbrengsten het gevolg van een teruglopende belangstelling voor de schaatssport. Als zij de baan moet openstellen, kan de Stichting die de SilverDome exploiteert failliet gaan, zo stelt de SilverDome. De Gemeente wijst echter op de maatschappelijke functie van de ijsbaan en op de afspraken die partijen eerder hebben gemaakt. De voorzieningenrechter geeft de Gemeente gelijk op dit punt.

Inkomsten compenseren

Partijen zijn overeengekomen dat de SilverDome moet worden gebruikt als ijs- en evenementenhal. Die afspraak ziet wat betreft de ijshal niet alleen op de ijshockey- en curlingbaan, maar ook op de Oval.  Eventuele geringe inkomsten daaruit kunnen worden gecompenseerd met inkomsten uit andere onderdelen, zoals de organisatie van evenementen. Ook zijn andere gebruiksmogelijkheden toegestaan.  Op die manier kan de maatschappelijke functie van de hal behouden blijven. De exploitatie moet dus in het grotere geheel worden gezien en die komt voor rekening en risico van de SilverDome.

Onderhoudskosten niet voor rekening van Gemeente

Dat er nu hoge onderhoudskosten zijn, vanwege betonrot en lekkages die gerepareerd moeten worden, kan door de SilverDome niet op de gemeente worden afgewenteld. Partijen zijn overeengekomen dat de onderhoudskosten voor rekening van de SilverDome zijn. De Gemeente heeft destijds al een grote bijdrage geleverd aan de bouw van de hal.  Het was ook al langer duidelijk dat er op enig moment onderhoud zou moeten plaatsvinden en de SilverDome had hier geld voor moeten reserveren. Zij moet dan ook op korte termijn dat onderhoud  laten verrichten dat nodig is om in ieder geval komend seizoen open te kunnen gaan.

Uitspraken

Meest gelezen berichten