Stormparaplu’s Impliva geen inbreuk op rechten van concurrent Senz

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Stormparaplu’s Impliva geen inbreuk op rechten van concurrent Senz
Den Haag, 19 mei 2016

De stormparaplu’s Stormaxi en Stormini van het merk Impliva wijken zodanig af van de Senz Original en de Senz Mini dat er geen sprake is van een inbreuk op het model- en auteursrecht (of andere rechten) van het bedrijf Senz. Dat is het oordeel van de Haagse kortgedingrechter in de zaak die Senz was gestart tegen Impliva.

Ruzie over modellen

Senz wilde dat Impliva stopt met het maken en verkopen van een aantal paraplu-modellen, omdat ze te veel lijken op haar eigen ontwerpen. De kortgedingrechter ging hier niet in mee, omdat Impliva voldoende afstand gehouden heeft van de modellen van Senz. Hierbij geldt dat de asymmetrie en de piramide-vorm van de paraplu’s door de techniek worden bepaald en een ontwerper van stormparaplu’s maar weinig vrijheid heeft. Hierdoor zijn relatief kleine verschillen al voldoende. Vooral van de bovenzijde of onderzijde af gezien, zijn duidelijk verschillen te zien. Ten eerste valt de afwijkende breedte van de achterkant van de paraplu’s op. Samen met het gebruik door Impliva van een centrale balein aan voor- en achterkant, is er een afwijkende vorm. Ook de andere aanzichten zijn anders.

Achtergrond bij dit kort geding

Senz is producent van stormparaplu’s. Zij heeft een paraplu ontworpen onder de naam Senz Original. Naast deze Senz Original is door Senz de Senz Mini ontworpen, een kleinere, opvouwbare variant van de Senz Original, met een vergelijkbare vormgeving. Het bedrijf heeft beide modellen geregistreerd om zich te beschermen tegen namaak-modellen.

Impliva is eveneens producent van paraplu’s. Recent heeft Impliva een model paraplu op de markt gebracht onder de naam Stormaxi. Naast de Stormaxi brengt Impliva ook nog een opvouwbare variant hiervan op de markt onder de naam Stormini.

Uitspraken

Meest gelezen berichten