TOM en BinckBank moeten inbreuk databankenrecht Euronext-opties staken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > TOM en BinckBank moeten inbreuk databankenrecht Euronext-opties staken
Den Haag, 22 juli 2015

De rechtbank Den Haag beveelt in de bodemprocedure van beursmaatschappij Euronext tegen TOM en BinckBank dat deze twee handelsplatforms hun inbreuk op de databankrechten van Euronext met betrekking tot opties binnen vijf werkdagen moeten stoppen. Ook moeten zij binnen dezelfde termijn ophouden met misleidende uitingen over hun manier van opties verkopen, omdat er onjuiste informatie is verstrekt over de prijsvoordelen. Verder moet BinckBank stoppen met het gebruik van ticker symbolen voor indexopties voor zover die identiek zijn aan de AEX-merken van Euronext.

Inbreuk op databankenrecht

Naar het oordeel van de rechtbank is de collectie Amsterdamse optieseries van Euronext - opties zoals ING, Heineken, Aegon, Unilever – een databank. Tom en BinckBank hebben inbreuk gemaakt op het databankenrecht van Euronext. Beiden hebben zonder toestemming de vrijwel volledige databank van Euronext opgevraagd en hergebruikt. Daarmee moeten ze nu stoppen.

Misleidende uitingen

De rechtbank heeft verder bevolen dat de volgende uitingen over het zogenoemde Smart Execution misleidend zijn en dat ze verwijderd moeten worden van de websites van TOM en BinckBank:

  • de claim dat met Smart Execution altijd de beste prijs wordt behaald;
  • de claim dat met Smart Execution een order altijd wordt gestuurd naar de beurs met de beste prijs;
  • de prijsvoordelen die met Smart Execution kunnen worden behaald.
    Ook moeten beide handelsplatforms op hun websites melding maken van deze misleiding door een tekst in het Nederlands en/of Engels over dit vonnis van de rechtbank Den Haag.

Ticker symbolen

Euronext heeft aan de op haar beurzen verhandelde aandelen en opties ticker symbolen gegeven. De symbolen die BinckBank gebruikt, zijn gelijk aan die van Euronext/AEX. Daarom is er volgens de rechtbank in het geval BinckBank sprake van merkinbreuk. BinckBank moet daarom binnen vijf werkdagen stoppen met het gebruik van ticker symbolen voor indexopties, voor zover die ticker symbolen identiek zijn aan de AEX-merken. Daarentegen maakt TOM door het gebruik van de ticker symbolen met daaraan toegevoegd de letter ‘T’ wel voldoende onderscheid. Deze symbolen maken dus geen merkinbreuk.

Wat zijn opties?

Een optie geeft een koper van zo’n optie het recht om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen binnen een bepaalde periode tegen een van te voren vastgestelde prijs. Kopers kunnen met opties inspelen op koersstijgingen en koersdalingen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten