Taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor opruien en haatzaaien

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Taakstraf en voorwaardelijke gevangenisstraf voor opruien en haatzaaien
Den Haag, 26 oktober 2016

De rechtbank Den Haag heeft een 24-jarige man  veroordeeld tot een taakstraf van 240 uren. Daarnaast wordt aan hem een gevangenisstraf van één maand voorwaardelijk opgelegd,
die hij niet hoeft uit te zitten als hij binnen 2 jaar geen nieuwe strafbare feiten pleegt.

Opruien en aanzetten tot haat

De man heeft op sociale media vier uitingen gedaan waarover hij in een uitzending van het tv-programma Pauw van 1 april 2016 is bevraagd.
Naar aanleiding van de uitingen en de toelichting hierop in het tv-programma hebben drie personen aangifte gedaan.
Deze uitingen, die onder andere gaan over homoseksuelen en ongelovigen, zijn aangemerkt als opruien en het verspreiden van opruiende geschriften en tot aanzetten tot haat en gewelddadig optreden.

Vrije meningsuiting en geloofsvrijheid

De rechtbank is van oordeel dat een specifieke uitlating over homoseksuelen, als geloofsuiting, onder de vrije meningsuiting en de geloofsvrijheid valt en daarom strafrechtelijk niet kan worden aangemerkt als het beledigen van een groep mensen. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten