Laden...

Tbs met dwangverpleging voor doodsteken echtgenote

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Tbs met dwangverpleging voor doodsteken echtgenote
Den Haag, 17 juni 2019

Een 42-jarige man die op 15 april 2018 in Bodegraven zijn echtgenote heeft doodgestoken wordt door de Haagse rechtbank ontoerekeningsvatbaar verklaard en ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank legt de man de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

​Doodslag

In de ochtend van 15 april 2018 heeft de verdachte zijn echtgenote met 71 messteken om het leven gebracht. De verdachte heeft bekend haar drie keer te hebben gestoken. Hij  dacht dat zij een vampier was en hoorde stemmen in zijn hoofd die zeiden dat hij haar moest vermoorden. Net als de officier van justitie en de advocaat van de verdachte is de rechtbank van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat  de man met voorbedachte raad handelde. De verdachte zal daarom worden vrijgesproken van moord. De rechtbank vindt wel doodslag bewezen.

Ontoerekeningsvatbaar

Volgens het rapport van het Pieter Baan Centrum is er bij de verdachte sprake van een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis van de geestvermogens. Ook op het moment van het plegen van het feit waardoor  dit niet aan de verdachte kan worden toegerekend. De rechtbank neemt deze conclusies over en ontslaat de verdachte van alle rechtsvervolging.  

​Tbs met dwangverpleging

Volgens  het Pieter Baan Centrum is de kans op herhaling bij onveranderde omstandigheden zeer groot en een langdurige behandeling in de vorm van de tbs-maatregel met dwangverpleging wordt geadviseerd. De rechtbank neemt dit advies over, omdat alleen binnen dit kader er verbetering mogelijk is in de psychiatrische problemen van de verdachte.  

Uitspraken