Tot 14 maanden celstraf voor vogelroof Avifauna

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Tot 14 maanden celstraf voor vogelroof Avifauna
Den Haag, 06 juni 2017

De rechtbank Den Haag heeft vijf personen veroordeeld tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 2 tot 14 maanden wegens het stelen van vogels uit verschillende vogelparken (waaronder Avifauna in Alphen aan den Rijn), dan wel het helen van deze vogels.

Zeer zeldzame vogels

Het ging in sommige gevallen om diefstal van zeer zeldzame vogels, die met uitsterven worden bedreigd en een specialistische verzorging vragen. Een aantal vogels uit Avifauna is overleden als gevolg van de inbraak. Andere vogels waren in zeer slechte conditie toen zij werden aangetroffen. Het merendeel van de vogels is nooit teruggevonden.

Grote financiële schade en emotionele impact

De vijf hebben de vogelparken grote financiële schade toegebracht. Ook hebben de diefstallen grote emotionele impact gehad op de eigenaren van de vogels en de medewerkers van de vogelparken, die de dieren vaak jarenlang met veel toewijding hebben gefokt en verzorgd. Verder hebben de verdachten het fokprogramma waaraan sommige vogels deelnamen een zware slag toegediend en bijgedragen aan de bedreiging van de beschermde vogelsoorten.

Straf

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank met name rekening gehouden met de rol die elke verdachte in het geheel heeft gespeeld, de mate van professionaliteit waarmee de verdachten te werk zijn gegaan en het feit dat het gaat om diefstal van levende, zeldzame en beschermde dieren.

Uitspraken

Meest gelezen berichten