Verbouwing voormalig Ministerie van Economische Zaken niet stil gelegd

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Verbouwing voormalig Ministerie van Economische Zaken niet stil gelegd
Den Haag, 09 april 2015

De Staat hoeft de renovatie van het overheidsgebouw aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag niet stil te leggen. Dat heeft de rechter vandaag beslist in een kort geding dat door de architect Ruijssenaars is aangespannen. De architect was van mening dat de verbouwing zijn ontwerp van een eerdere renovatie aantast, maar de rechter wijst de bouwstop af. Naar het oordeel van de rechter is Ruijssenaars te laat. Het werk is al voor een substantieel deel gesloopt en Ruijssenaars had volgens de rechter eerder bezwaar kunnen maken tegen de renovatie.

De rechter beveelt de Staat wel Ruijssenaars een kopie te verstrekken van de bouwtekeningen van de verbouwing. Die informatie kan Ruijssenaars gebruiken in het kader van een eventuele bodemprocedure.
 
Het monumentale gebouw dat het onderwerp van het geschil vormt, dateert van 1911 en is decennialang gebruikt door het Ministerie van Economische Zaken. Het is in de jaren ’90 gerenoveerd op basis een ontwerp van Ruijssenaars. In 2010 is besloten dat het gebouw opnieuw moet worden verbouwd, onder meer omdat het een nieuwe bestemming krijgt. Het wordt de nieuwe huisvesting voor onder meer het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Na een aanbesteding is het verbouwingsproject gegund aan een consortium waarvan Ruijssenaars geen deel uitmaakt. De sloop- en bouwwerkzaamheden zijn medio januari 2015 gestart.

Uitspraken

Meest gelezen berichten