Verminderd toerekeningsvatbare bedreiger Leidse Universiteit krijgt taakstraf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Verminderd toerekeningsvatbare bedreiger Leidse Universiteit krijgt taakstraf
Den Haag, 27 januari 2016

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 21-jarige man voor het dreigen met een schietpartij op de Universiteit Leiden in de periode van 5 oktober 2015 tot en met 6 oktober 2015. Hij krijgt hiervoor een taakstraf van 180 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben de rechtbank op basis van psychologisch onderzoek geadviseerd de man als verminderd toerekeningsvatbaar te beschouwen. Alles afwegend legt de rechtbank een deel van de taakstraf voorwaardelijk op en verbindt hieraan de bijzondere voorwaarden dat de man zich bij de reclassering meldt en zijn reeds gestarte behandeling voor zijn psychotische stoornis voortzet. Het onvoorwaardelijk deel van de taakstraf (120 uur) is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Voor wat betreft de voorwaardelijk op te leggen straf kiest de rechtbank ook voor een taakstraf en niet voor een gevangenisstraf zoals het OM had geëist.

Doodsbedreiging

De man heeft werknemers en studenten van de Universiteit Leiden met de dood bedreigd. Hij heeft telkens opzettelijk dreigend op het internetforum 4CHAN berichten geplaatst met de navolgende inhoud:

"Gonna fucking do it. Fuck society, fuck interaction that is literally 100% social constructs, fuck people, fuck the government. Tomorrow at 10:05 i will open fire at the university of Leiden. Not gonna tell you which faculty, thats up to you to guess. Shit's gonna go down, then i'm gonna go down. Going for the highscore. Only counts if suicide you cancerous fucks, get it right." en  "Yesterday was a test to get some parameters. Normies, get ready to fuckin drop."

Uitspraken

Meest gelezen berichten