Veroordeling en vrijspraken voor brandstichting RKDEO Nootdorp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Veroordeling en vrijspraken voor brandstichting RKDEO Nootdorp
Den Haag, 31 augustus 2017

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 17 jarige jongen uit Nootdorp veroordeeld voor brandstichting en mishandeling. Drie medeverdachten van de brandstichting zijn vrijgesproken.

Opzettelijk brand gesticht

De rechtbank verklaart bewezen dat de jongen in de nacht van 31 december 2016 op 1 januari 2017 in Nootdorp opzettelijk brand heeft gesticht waardoor het clubhuis  van voetbalvereniging RKDEO zwaar is beschadigd en een gedeelte van de inboedel is verbrand.  Hierdoor is het clubhuis voor lange tijd onbruikbaar geworden. Niet alleen RKDEO leden zijn gedupeerd maar ook veel andere gebruikers van het pand. Het betreft hier een buitengewoon ernstig feit.
De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn handelen en zijn betrokkenheid blijft ontkennen.
De rechtbank vindt dat ook de mishandeling bewezen is.

Jeugddetentie en taakstraf

De rechtbank veroordeelt hem tot jeugddetentie van 286 dagen waarvan 180 voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. Daarnaast worden een aantal bijzondere voorwaarden opgelegd, waaronder een avondklok en verplichte behandeling en begeleiding.

Geen gezamenlijk plan: vrijspraak

De drie medeverdachten worden vrijgesproken van het medeplegen van de brandstichting omdat niet is bewezen dat er een gezamenlijk plan is geweest om de brand te stichten of dat er sprake was van nauwe en bewuste samenwerking bij de uitvoering. Ook voor medeplichtigheid, een lichtere vorm van betrokkenheid,  heeft de rechtbank geen bewijzen gevonden. Weliswaar zijn de medeverdachten die nacht bij de brandstichting aanwezig geweest, maar dat alleen is niet genoeg  om hen strafrechtelijk te veroordelen.

Vordering schadevergoeding

RKDEO heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend. De benadeelde partij wordt niet ontvankelijk verklaard omdat deze te ingewikkeld is om in deze strafzaak af te doen. Deze kan bij de civiele rechter worden ingediend. Er is geen twijfel dat er aanzienlijke schade is geleden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten