Laden...

Veroordeling voor oorlogsmisdrijven Ethiopië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Veroordeling voor oorlogsmisdrijven Ethiopië
Den Haag, 15 december 2017

De rechtbank Den Haag heeft een in Nederland wonende man van 63 veroordeeld wegens oorlogsmisdrijven. De rechtbank heeft deze zaak kunnen berechten omdat de man op enig moment na zijn vertrek uit Ethiopië de Nederlandse nationaliteit heeft gekregen. De man heeft de oorlogsmisdrijven begaan in 1978 in de provincie Gojjam, Ethiopië. Er was toen een burgeroorlog tussen  het militaire regime van de Derg en oppositiegroepen. Verdachte was de vertegenwoordiger van de Derg in Gojjam.

Levenslange gevangenisstraf

De man is veroordeeld voor willekeurige vrijheidsberoving onder mensonterende detentie-omstandigheden, martelen en doden van een groot aantal personen. Zijn slachtoffers behoorden veelal tot de EPRP, een belangrijke oppositiepartij van de Derg. De oorlogsmisdrijven die de man heeft gepleegd zijn zo ernstig dat alleen een levenslange gevangenisstraf op zijn plaats is. De rechtbank heeft die straf dan ook opgelegd.
De rechtbank heeft aan een aantal van zijn slachtoffers schadevergoeding toegekend. 

Uitspraken