Veroordeling wegens verduistering verzorgingsflat Waalsdorp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Veroordeling wegens verduistering verzorgingsflat Waalsdorp
Den Haag, 01 april 2015

De Rechtbank Den Haag heeft vandaag een 60-jarige man uit Noordwijk veroordeeld wegens verduistering van een bedrag van € 400.000.  Hij krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden voorwaardelijk met als bijzondere voorwaarde dat hij de met de slachtoffers overeengekomen terugbetalingsregeling nakomt. Daarbij krijgt hij een taakstraf van 240 uur.

Geld weggesluisd naar eigen rekeningen

De man was bestuurder van de stichting Katholieke Verzorgingsflat Waalsdorp en administrateur van de Vereniging van Eigenaren Verzorgingsflat Waalsdorp. Hij was daardoor in staat om ongezien grote geldbedragen uit het reservefonds van de vereniging naar zijn zakelijke en privé rekeningen over te maken. Doordat hij deze bedragen niet terug kon betalen zijn de eigenaren van de woningen in de flat ernstig gedupeerd.
Er is geen bewijs dat de man de intentie heeft gehad om het geld spoorloos te laten verdwijnen. De man had een leningsovereenkomst opgesteld tussen de vereniging en zijn eigen bedrijf. Het geldbedrag is door hem overgemaakt op de rekening van zijn bedrijf  en deels op zijn privérekening. De rechtbank heeft niet kunnen uitsluiten dat de man het geld op enig moment had willen terugboeken.
De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij lang heeft geprobeerd te verhullen dat het geld verduisterd was en tot op de zitting heeft gezwegen waar het geld voor is gebruikt.
De rechtbank houdt rekening met het feit dat de man geen strafblad heeft. Op de zitting heeft hij bekend en zijn spijt betuigd. Hij is buiten de rechtszaak om een terugbetalingsregeling overeengekomen. Hij is inmiddels begonnen met terugbetalen.

Terugbetalen schade

De stichting heeft in deze strafzaak als benadeelde partij gevraagd om het volledige bedrag terug te krijgen. De rechtbank heeft de stichting niet ontvankelijk verklaard omdat volgens een civiel vonnis uit 2013 de man al is veroordeeld tot het terugbetalen van de volledige schade.

Uitspraken

Meest gelezen berichten