Vervolg behandeling jihadzaak Context op 5 juli 2016

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vervolg behandeling jihadzaak Context op 5 juli 2016
Den Haag, 01 juli 2016

Op 5 juli 2016 vervolgt de rechtbank Den Haag de behandeling van de zogenoemde Context-zaak. De zitting vindt plaats vanaf 9.00 uur op het Justitieel Complex Schiphol (JCS), Duizendbladweg 100 in Badhoevedorp.

Verdenking van (terroristische) misdrijven

Het onderzoek Context is in april 2013 gestart naar aanleiding van diverse aangiftes van ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. Later werd het onderzoek uitgebreid naar diverse terroristische misdrijven. Gedurende het onderzoek kwamen in totaal zeventien verdachten in beeld.

Eerdere uitspraak in 2015

Daarvan zijn tien verdachten al eerder gedagvaard. De zaak tegen één verdachte is voor onbepaalde tijd aangehouden. Op 10 december 2015 heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan tegen negen verdachten die werden veroordeeld tot celstraffen oplopend tot 6 jaar. Zes mannen werden veroordeeld voor onder meer deelneming aan een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. Twee andere mannen en een vrouw werden veroordeeld voor onder meer opruiing respectievelijk training voor terrorisme.

Overige verdachten

De overige zeven verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie afgereisd naar Syrië. Zij worden verdacht van deelneming aan de criminele terroristische organisatie IS in Syrië en/of Irak, het voorbereiden van terroristische misdrijven, training voor terrorisme en/of opruiing tot terroristische misdrijven. In drie zaken hebben zich advocaten gesteld.

Op 5 juli 2016 zal de rechtbank Den Haag deze drie zaken pro forma (11.15u) behandelen. De zaken tegen de overige vier verdachten zullen inhoudelijk bij verstek worden behandeld (14.00u).

De zitting op 5 juli 2016 begint met de pro forma behandeling (9.00u) van een zaak tegen een man die verdacht wordt te zijn afgereisd naar Syrië om daar deel te nemen aan de gewapende jihadstrijd, maar die is tegengehouden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten