Vier jaar cel plus tbs dwangverpleging voor zware mishandelingen en bedreiging met de dood

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vier jaar cel plus tbs dwangverpleging voor zware mishandelingen en bedreiging met de dood
Den Haag, 19 februari 2015

De rechtbank Den Haag veroordeelt een 22-jarige man voor zware mishandeling van zijn toenmalige vriendin in november 2013, bedreiging met de dood van haar moeder tussen eind 2013 en begin 2014 en zware mishandeling van een medegevangene in augustus 2014. Hij krijgt hiervoor vier jaar celstraf en daarnaast tbs met dwangverpleging.

Ernstig lichamelijk letsel

Terwijl hij in de laatste fase van zijn detentie voor onder meer een poging doodslag bij Parnassia verbleef, heeft de man op het terrein van Parnassia zijn toenmalige vriendin zwaar mishandeld. Het slachtoffer heeft als gevolg hiervan ernstig letsel opgelopen. In de penitentiaire inrichting waar hij weer gedetineerd zat, heeft hij ruim een half jaar later heet water over een medegevangene gegooid, terwijl deze naakt onder de douche stond. Ook dit had zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Onbeheerst en agressief gedrag

De man heeft zich onbeheerst en agressief gedragen. Het is goed voorstelbaar dat zijn slachtoffers en ook de mensen in hun omgeving hem als zeer bedreigend ervaren. Uit de schriftelijke slachtofferverklaringen blijkt dat zij nog lang de gevolgen van het letsel ondervinden en ook nog dagelijks gevoelens van angst ervaren.

Tbs met dwangverpleging

Een behandeling in een zwaar beveiligde omgeving is nodig om het gevaar op herhaling zoveel mogelijk in te perken, zo oordelen meerdere deskundigen. De rechtbank trekt de conclusie dat de problemen van de 22-jarige man zo ernstig zijn dat een langdurige behandeling noodzakelijk is.

Alles bij elkaar opgeteld, legt de rechtbank naast de gevangenisstraf ook de maatregel  op van de terbeschikkingstelling van de verdachte, met het bevel dat de verdachte door de overheid wordt verpleegd. Verdachte pleegde de zware mishandelingen terwijl hij nog vastzat. Een hoge graad van beveiliging is daarom nodig om hem te weerhouden van het plegen van dit soort feiten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten