Vier verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen voor overval in Rijnsburg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vier verdachten veroordeeld tot gevangenisstraffen voor overval in Rijnsburg
Den Haag, 22 oktober 2015

De rechtbank Den Haag heeft twee 20-jarige mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 7 jaar elk voor een gewelddadige woningoverval op 4 augustus 2014 in Rijnsburg. Bij deze overval is de mannelijke bewoner om het leven gekomen. Verder heeft de rechtbank een 28-jarige en een 36-jarige man voor medeplichtigheid aan deze woningoverval veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 jaar elk.

Gewelddadige overval

De twee 20-jarige mannen zijn, met twee onbekend gebleven daders, midden in de nacht via een openstaand slaapkamerraam de woning binnengedrongen. Daar lagen een man en een vrouw nietsvermoedend te slapen. De daders hebben hen overmeesterd en vastgebonden met tape. Zij hebben de woning doorzocht en zijn er met een geldbedrag en horloges vandoor gegaan. De slachtoffers zijn in een zeer kwetsbare positie aan hun lot overgelaten: de vrouw was vastgebonden en de man was al niet meer bij bewustzijn. 
De rechtbank neemt het de daders uitermate kwalijk dat zij louter voor eigen gewin een overval hebben gepleegd en zijn voorbijgegaan aan de traumatische ervaringen die zij de vrouw daarmee hebben bezorgd.

​Toerekening van de dood van het slachtoffer

De rechtbank is van oordeel dat de dood van de mannelijke bewoner aan de verdachten kan worden toegerekend. De man had in de uren voor de overval een groot hartinfarct gehad. Tijdens of kort na de overval is hij overleden. De rechtbank vindt het aannemelijk dat de dood van het slachtoffer met een aanzienlijke mate van waarschijnlijkheid door die overval is veroorzaakt, en wel om twee redenen. Ten eerste kan een hevige stresssituatie zoals een overval van significante invloed zijn op het ontstaan van een fatale hartritmestoornis. Ten tweede hebben de overvallers de slachtoffers aan hun lot overgelaten waardoor zij de kans op tijdig medisch ingrijpen aanzienlijk hebben verkleind.
 

Op de uitkijk

De 28-jarige en de 36-jarige man hebben tijdens de overval op de uitkijk gestaan en zijn niet in de woning geweest. Daarom krijgen zij een lagere gevangenisstraf opgelegd.
 

Uitspraken

Meest gelezen berichten