Vijf jaar cel voor plofkraken bij banken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vijf jaar cel voor plofkraken bij banken
Den Haag, 27 februari 2015

De rechtbank Den Haag heeft vier mannen veroordeeld voor het plegen van meerdere plofkraken bij geldautomaten in onder meer Delft en Schiedam, van april tot en met september 2013. De mannen hebben zich volgens de rechtbank ook schuldig gemaakt aan heling van twee motoren in 2014 en de diefstal van zes rollen koperdraad. Bovendien waren twee van hen verantwoordelijk voor een inbraak in Rijswijk, waarbij onder meer modeltreinen werden gestolen. Een van de mannen heeft vijf jaar celstraf gekregen. De anderen kregen celstraffen variërend van twee tot drie jaar.

Plofkraken

Met behulp van gasflessen bliezen de mannen meerdere geldautomaten op, met als doel geld te stelen. Zowel via vingerafdrukken als afgeluisterde gesprekken, heeft de politie hun identiteit achterhaald. Ook is er bewijs van de aanschaf van materialen ten behoeve van de plofkraken en heeft de politie DNA-materiaal van hen aangetroffen. Op basis hiervan oordeelt de rechtbank dat er voldoende bewijs is om de mannen te veroordelen.

Motoren en koperdraad

Tijdens een politiecontrole hebben agenten twee gestolen motoren aangetroffen in een opslagruimte in Delft. Eén van de mannen was in dat pand aanwezig. De rechtbank ziet voldoende bewijs voor heling, omdat hij had kunnen weten dat de motoren van diefstal afkomstig waren. De man had op verzoek van iemand die hij nauwelijks kende, gereden op twee motoren, waarvan één zonder kentekenplaat, en waarover hij had vernomen dat ze diefstalschade hadden.

Uit de inhoud van afgeluisterde gesprekken en gegevens van mobiele telefoons, concludeert de rechtbank daarnaast dat drie van de mannen verantwoordelijk waren voor de diefstal van zes rollen koperdraad met een gewicht van vijfenveertig kilo per rol. Zij hebben deze vorig jaar maart gestolen bij een bouwbedrijf.

Uitspraak volgt z.s.m.

Meest gelezen berichten