Vrijspraak voor mensenhandel en seksuele uitbuiting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vrijspraak voor mensenhandel en seksuele uitbuiting
Den Haag, 20 mei 2015

De rechtbank Den Haag spreekt een 32-jarige man vrij van mensenhandel (in de vorm van seksuele uitbuiting) van een vrouw die in de prostitutie werkzaam was. De man zou haar hebben gedwongen te werken in de seksindustrie in de periode van 2012-begin 2013. Er is echter volgens de rechtbank onvoldoende wettig en overtuigend bewijs om de man hiervoor te veroordelen

Onvoldoende bewijs

De man heeft de vrouw gehuisvest. Uit haar verklaring blijkt dat zij op eigen initiatief naar Nederland is gekomen. De rechtbank acht niet bewezen dat hij haar heeft geworven om haar in de prostitutie te laten werken. Er is geen bewijs dat haar verklaringen hierover ondersteunt. Dit geldt ook voor haar verklaring over het gebruik van geweld van zijn kant. De verklaringen van slechts één getuige zijn onvoldoende voor een veroordeling.

De rechtbank acht ook niet bewezen dat de man dwang tegen de vrouw heeft toegepast, zodat zij in de prostitutie zou gaan werken. Uit het dossier blijkt bijvoorbeeld niet dat hij regelmatig bij of in de directe omgeving van haar werkplek aanwezig was of dat hij haar tijdens haar werkzaamheden heeft gecontroleerd. Hoewel er sprake is van verdachte omstandigheden, kan niet wettig en overtuigend worden bewezen dat hij haar er door een verkeerde voorstelling van zaken toe heeft gebracht om in de prostitutie is gaan werken.

Omdat de man wordt vrijgesproken op deze onderdelen van wat hem werd verweten, komt de rechtbank niet toe aan de vraag of er bij verdachte sprake was van een oogmerk van uitbuiting.

Uitspraken

Meest gelezen berichten