Laden...

Coronavirus (COVID-19)

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbanken > Rechtbank Den Haag > Coronavirus (COVID-19)

Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank?

Op deze pagina informeren wij u over wat de uitbraak van het coronavirus betekent voor rechtbank Den Haag.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak worden getroffen leest u op deze informatiepagina.

Zittingen

Weer fysieke zittingen

Sinds 11 mei worden er weer fysieke zittingen gehouden. Het schriftelijk afdoen of het houden van online zittingen houdt de voorkeur indien dit mogelijk is. Bij het inplannen van fysieke zittingen krijgen de zittingen binnen de rechtsgebieden strafrecht en familie- en jeugdrecht prioriteit.

De rechtbank Den Haag heeft op dit moment genoeg zittingszalen coronaproof gemaakt. Er wordt daarom niet uitgeweken naar locaties buiten het Paleis van Justitie.

De Rechtbank Den Haag maakt gebruik van verruimde openingstijden en plant de start van haar zittingen tussen 8:00 uur en 20:30 uur.

Contact met de rechtbank

Rechtbank Den Haag behandelt met ingang van maandag 11 mei weer meer zaken in fysieke aanwezigheid van procespartijen en verdachten. In eerste instantie gaat het met name om strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken. Bij deze zaken is fysieke aanwezigheid van betrokkenen vaak van groot belang. Zaken die schriftelijk of via tele(fonisch)horen of skype kunnen worden behandeld, doen we voorlopig nog steeds op die wijze af. Als uw zaak fysiek doorgaat, wordt u daarover zo spoedig mogelijk geïnformeerd.

Als u na 17:00 uur wilt bellen omdat u verhinderd bent te verschijnen op een (straf)zitting van diezelfde avond bij de rechtbank Den Haag, kunt u dit nummer gebruiken: 088 - 362 20 26.

Publiek
Publiek is beperkt welkom vanaf 17 augustus. Vooraf aanmelden is verplicht. Lees hier meer over

Centrale balie

De werkzaamheden van de centrale balie gaan zoveel mogelijk door, per post, telefonisch en/of per e-mail. Wilt u de balie bezoeken, dient u eerst telefonisch een afspraak te maken.
Lees hoe wij u van dienst zijn.

Media

Zittingen blijven toegankelijk voor media. Alle media (schrijvend en audiovisueel) moeten zich wel vooraf aanmelden bij de afdeling persvoorlichting. De vuistregel is: maximaal één of twee lokale/regionale media, en één of twee landelijke media. Uitspraken worden zoveel mogelijk gepubliceerd. Bij spraakmakende zaken zorgt de rechtbank mogelijk voor een persbericht en eventueel een video met een toelichting van een persrechter.


 

Uitspraken

De uitspraken gaan op de gebruikelijke wijze. Dat betekent dat alleen uitspraken in strafzaken mondeling worden gedaan. Let wel; hierbij geldt de regel dat elke procespartij maximaal 2 mensen mag meenemen en dat andere bezoekers niet worden toegelaten.

In sommige zaken is aan partijen een datum voor de uitspraak meegedeeld. De rechtbank Den Haag doet zijn uiterste best die beloofde data te halen, maar vraagt er begrip voor als de uitspraak mogelijk iets later komt.

Voorzieningen

Sanitaire voorzieningen zijn beschikbaar.

Er zijn koffieautomaten beschikbaar, maar ook de koffiecorner is geopend. Daarnaast zijn automaten aanwezig voor kleine zoete of zoute versnaperingen.

In de zittingszalen is geen water beschikbaar.  Als u water wilt drinken, moet u dit zelf meenemen.

Extra wachttijden

Houd rekening met extra wachttijden bij de ingang van het Paleis van Justitie. Vanwege de splitsing van looproutes is er slechts een enkele route langs de scanstraat en de ingang. Dit betekent dat ook advocaten (die op vertoon van hun pas niet door de scanstraat hoeven) in de rij zullen moeten staan om het gebouw op een veilige manier binnen te gaan.

Centrale balie

De werkzaamheden van de centrale balie gaan zoveel mogelijk door, per post, telefonisch en/of per e-mail. Wilt u de balie bezoeken, dient u eerst telefonisch een afspraak te maken.
Lees hoe wij u van dienst zijn.

De administraties zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Kijk op de contactpagina voor telefoon- en faxnummers.

De tijdelijke toegangsregeling Paleis van Justitie Den Haag is van toepassing. (pdf, 59,5 KB)

Strafzaken 

De rechtbank behandelt (sinds 11 mei 2020) weer alle strafzaken waarin verdachten een dagvaarding of oproeping hebben gekregen.De rechtbank maakt hierbij gebruik van verruimde openingstijden en plant haar zittingen tussen 8:30 uur en 21:00 uur. Slachtoffers mogen maximaal twee personen mee naar de zitting nemen: een advocaat en een familielid en/of naaste.
Meer informatie over toegang tot een zitting: lees meer

Aanmelden publiek: lees meer

Als u bent opgeroepen voor een avondzitting en na 17:00 uur een verhindering door wilt geven voor diezelfde avond, kunt u de rechtbank alleen per telefoon bereiken op nummer: 088 - 362 20 26.

Informatie over procedures in civiele bodemzaken

De navolgende informatie (pdf, 148,3 KB) (versiedatum 20 juli 2020) geldt voor reguliere civiele bodemzaken, niet voor kantonzaken en ook niet voor procedures over intellectuele eigendomsrechten.

 

Nieuws m.b.t. het coronavirus - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws m.b.t. het coronavirus

 

 

De Nederlandse Staat hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelenDe Nederlandse Staat hoeft de coronamaatregelen in de horeca niet te versoepelenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/De-Nederlandse-Staat-hoeft-de-coronamaatregelen-in-de-horeca-niet-te-versoepelen.aspxDen Haag20-8-2020 22:00:00<p>De Vereniging Horeca Nederland en twee horeca ondernemingen zijn in juli 2020 een kort geding gestart tegen de Staat. De zitting vond plaats op 23 juli 2020. Zij eisten dat de rechter de Staat verplicht de voor de horeca geldende coronaregels te versoepelen en om objectieve criteria kenbaar te maken met een “roadmap” en tijdpad voor verdere versoepelingen van de coronamaatregelen in de horeca. Als dat niet kan, eisen zij dat de rechter de Staat verplicht om nader onderzoek te doen en om op de horeca gerichte aanvullende financiële steunmaatregelen vast te stellen.</p>
Wrakingsverzoek Viruswaanzin afgewezenWrakingsverzoek Viruswaanzin afgewezenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Wrakingsverzoek-Viruswaanzin-afgewezen.aspxDen Haag6-7-2020 22:00:00<p>De wrakingskamer van rechtbank Den Haag heeft vandaag het verzoek van Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Viruswaanzin) tot wraking van de voorzieningenrechter afgewezen. De stichting eiste op 25 juni 2020 in kort geding dat alle maatregelen die de Staat heeft getroffen om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen, per direct moeten worden opgeheven. Tijdens dat kort geding werd de behandelend rechter gewraakt omdat zij vooringenomen zou zijn.</p>
Behandeling wrakingsverzoek Viruswaanzin op 6 juli 2020 te volgen via livestreamBehandeling wrakingsverzoek Viruswaanzin op 6 juli 2020 te volgen via livestreamhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Behandeling-wrakingsverzoek-Viruswaanzin-op-6-juli-2020-te-volgen-via-livestream.aspxDen Haag1-7-2020 22:00:00<p>Op maandag 6 juli 2020 om 09.00 uur behandelt de rechtbank Den Haag het wrakingsverzoek van Viruswaanzin. De zitting van de wrakingskamer kan door belangstellenden via een livestream worden gevolgd: <a href="https://streams.nfgd.nl/behandeling-wrakingsverzoek-viruswaanzin">https://streams.nfgd.nl/behandeling-wrakingsverzoek-viruswaanzin</a></p>
Uitspraak wrakingsverzoek Viruswaanzin op 7 juli 2020 te volgen via livestreamUitspraak wrakingsverzoek Viruswaanzin op 7 juli 2020 te volgen via livestreamhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Uitspraak-wrakingsverzoek-Viruswaanzin-op-7-juli-2020-te-volgen-via-livestream.aspxDen Haag5-7-2020 22:00:00<p>Op dinsdag 7 juli 2020 om 13.00 uur doet de wrakingskamer van de rechtbank Den Haag uitspraak in het wrakingsverzoek van Viruswaanzin. De uitspraak kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd: <a href="https://streams.nfgd.nl/uitspraak-wrakingsverzoek-viruswaanzin">https://streams.nfgd.nl/uitspraak-wrakingsverzoek-viruswaanzin</a></p>
Vordering om 'abortuspil' tijdens de coronamaatregelen thuis te kunnen verstrekken afgewezenVordering om 'abortuspil' tijdens de coronamaatregelen thuis te kunnen verstrekken afgewezenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Vordering-om-abortuspil-tijdens-de-coronamaatregelen-thuis-te-kunnen-verstrekken-afgewezen.aspxDen Haag19-4-2020 22:00:00<p>De rechtbank in Den Haag heeft op vrijdag 10 april in verkort vonnis de vordering afgewezen, om de ‘abortuspil’ thuis te vertrekken tijdens de coronamaatregelen. Vandaag geeft de rechtbank de motivatie bij die beslissing.  </p>