Laden...

COVID-19

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Het coronavirus, wat betekent dit voor de rechtbank?

Op deze pagina informeren wij u over wat de uitbraak van het coronavirus betekent voor rechtbank Den Haag.

Algemene informatie over de maatregelen die vanuit de Rechtspraak worden getroffen leest u op deze informatiepagina.

Zittingen

Weer fysieke zittingen

Sinds 11 mei worden er weer fysieke zittingen gehouden. Het schriftelijk afdoen of het houden van online zittingen houdt de voorkeur indien dit mogelijk is. Bij het inplannen van fysieke zittingen krijgen de zittingen binnen de rechtsgebieden strafrecht en familie- en jeugdrecht prioriteit.

De rechtbank Den Haag heeft op dit moment genoeg zittingszalen coronaproof gemaakt. Er wordt daarom niet uitgeweken naar locaties buiten het Paleis van Justitie.

De Rechtbank Den Haag maakt gebruik van verruimde openingstijden en plant de start van haar zittingen tussen 8:00 uur en 20:30 uur.

Media

Zittingen blijven toegankelijk voor media. Alle media (schrijvend en audiovisueel) moeten zich wel vooraf aanmelden bij de afdeling persvoorlichting. De vuistregel is: maximaal één of twee lokale/regionale media, en één of twee landelijke media. Uitspraken worden zoveel mogelijk gepubliceerd. Bij spraakmakende zaken zorgt de rechtbank mogelijk voor een persbericht en eventueel een video met een toelichting van een persrechter.


 

Uitspraken

De uitspraken gaan op de gebruikelijke wijze. Dat betekent dat alleen uitspraken in strafzaken mondeling worden gedaan. Let wel; hierbij geldt de regel dat elke procespartij maximaal 2 mensen mag meenemen en dat andere bezoekers niet worden toegelaten.

In sommige zaken is aan partijen een datum voor de uitspraak meegedeeld. De rechtbank Den Haag doet zijn uiterste best die beloofde data te halen, maar vraagt er begrip voor als de uitspraak mogelijk iets later komt.

Voorzieningen

Sanitaire voorzieningen zijn beschikbaar.

Er zijn koffieautomaten beschikbaar, maar ook de koffiecorner is geopend. Daarnaast zijn automaten aanwezig voor kleine zoete of zoute versnaperingen.

In de zittingszaal zal geen water beschikbaar zijn. Als u water wilt drinken, moet u dit zelf meenemen.

Extra wachttijden

Houd rekening met extra wachttijden bij de ingang van het Paleis van Justitie. Vanwege de splitsing van looproutes is er slechts een enkele route langs de scanstraat en de ingang. Dit betekent dat ook advocaten (die op vertoon van hun pas niet door de scanstraat hoeven) in de rij zullen moeten staan om het gebouw op een veilige manier binnen te gaan.

Centrale balie

Rechtbank Den Haag is tijdelijk gesloten. De Centrale balie is ook gesloten maar levert de volgende diensten.

De administraties zijn telefonisch bereikbaar tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Kijk op de contactpagina voor telefoon- en faxnummers.

De tijdelijke toegangsregeling Paleis van Justitie Den Haag is van toepassing. (pdf, 33,5 KB)

Strafzaken 

De rechtbank behandelt (sinds 11 mei 2020) weer alle strafzaken waarin verdachten een dagvaarding of oproeping hebben gekregen.De rechtbank maakt hierbij gebruik van verruimde openingstijden en plant haar zittingen tussen 8:30 uur en 21:00 uur. Publiek kan de zitting nog niet bijwonen, slachtoffers mogen maximaal twee personen mee naar de zitting nemen: een advocaat en een familielid en/of naaste. In de rechtbank wordt gevraagd de 1,5 meter afstand regel na te leven.

Als u bent opgeroepen voor een avondzitting en na 17:00 uur een verhindering door wilt geven voor diezelfde avond, kunt u de rechtbank alleen per telefoon bereiken op nummer: 088 - 362 20 26.

Informatie over procedures in civiele bodemzaken

De navolgende informatie (pdf, 148,3 KB) (versiedatum 20 juli 2020) geldt voor reguliere civiele bodemzaken, niet voor kantonzaken en ook niet voor procedures over intellectuele eigendomsrechten.

 

Nieuws m.b.t. het coronavirus - This Web Part will show items that have been recently viewed by many users. When you add it to the page, this Web Part will show items from the current site. You can change this setting to show items from another site or list by editing the Web Part and changing its search criteria. You can also customize how items are sorted. As new content is discovered by search, this Web Part will display an updated list of items each time the page is viewed.  Nieuws m.b.t. het coronavirus

 

 

Beslissing in kort geding slachterijen offerfeest 2020Beslissing in kort geding slachterijen offerfeest 2020https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Beslissing-in-kort-geding-slachterijen-offerfeest-2020.aspxDen Haag26-7-2020 22:00:00<p>In de zaak van twee slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk tegen de de Staat der Nederlanden (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (NVWA)) heeft de rechter in kort geding spoedshalve een verkort vonnis gewezen.</p>
Staat hoeft beperkende maatregelen in verband met Covid-19 niet in te trekkenStaat hoeft beperkende maatregelen in verband met Covid-19 niet in te trekkenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Staat-hoeft-beperkende-maatregelen-in-verband-met-Covid-19-niet-in-te-trekken.aspxDen Haag23-7-2020 22:00:00<p>De voorzieningenrechter heeft vandaag geoordeeld dat de Staat de beperkende maatregelen om verspreiding van Covid-19 te voorkomen niet hoeft in te trekken. De vordering van Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Viruswaanzin) is op alle onderdelen afgewezen.</p>
Uitspraak wrakingsverzoek Viruswaanzin op 7 juli 2020 te volgen via livestreamUitspraak wrakingsverzoek Viruswaanzin op 7 juli 2020 te volgen via livestreamhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Uitspraak-wrakingsverzoek-Viruswaanzin-op-7-juli-2020-te-volgen-via-livestream.aspxDen Haag5-7-2020 22:00:00<p>Op dinsdag 7 juli 2020 om 13.00 uur doet de wrakingskamer van de rechtbank Den Haag uitspraak in het wrakingsverzoek van Viruswaanzin. De uitspraak kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd: <a href="https://streams.nfgd.nl/uitspraak-wrakingsverzoek-viruswaanzin">https://streams.nfgd.nl/uitspraak-wrakingsverzoek-viruswaanzin</a></p>
Vordering om 'abortuspil' tijdens de coronamaatregelen thuis te kunnen verstrekken afgewezenVordering om 'abortuspil' tijdens de coronamaatregelen thuis te kunnen verstrekken afgewezenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Vordering-om-abortuspil-tijdens-de-coronamaatregelen-thuis-te-kunnen-verstrekken-afgewezen.aspxDen Haag19-4-2020 22:00:00<p>De rechtbank in Den Haag heeft op vrijdag 10 april in verkort vonnis de vordering afgewezen, om de ‘abortuspil’ thuis te vertrekken tijdens de coronamaatregelen. Vandaag geeft de rechtbank de motivatie bij die beslissing.  </p>
Veiligheidsregio Haaglanden mag demonstratie Malieveld verbiedenVeiligheidsregio Haaglanden mag demonstratie Malieveld verbiedenhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Veiligheidsregio-Haaglanden-mag-demonstratie-Malieveld-verbieden.aspxDen Haag18-6-2020 22:00:00<p>De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag in een spoed voorlopige voorzieningenprocedure geoordeeld dat de Veiligheidsregio Haaglanden een demonstratie van Stichting Viruswaarheid.nl (actiegroep Virus waanzin) op het Malieveld mag verbieden ter bescherming van de gezondheid en ter voorkoming van wanordelijkheden. </p>