Digitale zittingszalen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBezoekinformatie > Voorzieningen > Digitale zittingszalen

Digitale zittingszalen

In het paleis van justitie in Arnhem en in de gerechtsgebouwen in Zutphen en Nijmegen werken de rechters in vernieuwde zittingszalen. Inmiddels zijn in Arnhem twee zalen, de Groesbeek- en de Waalzaal, gemoderniseerd. In Zutphen één (zaal A) en ook in Nijmegen één zaal.

Naast deze vernieuwde zittingszalen, die over diverse digitale faciliteiten beschikken, is het ook in veel andere zalen mogelijk digitaal toegang te verkrijgen voor de procespartijen.

In de zittingszaal kunnen alle procespartijen gebruikmaken van hun eigen en gezamenlijke digitaal opgeslagen dossiers. Alle partijen beschikken over een eigen beeldscherm.

In de volledige uitgeruste digitale zittingszaal kunnen zij tijdens de zitting documenten, beeld- en geluidsopnames, foto’s en illustraties ook met elkaar delen. Publiek en media kunnen hierbij zonodig meekijken en -luisteren.

 

Modernisering rechtspraak

De komende jaren gaat de Rechtspraak van papier naar digitaal. De procedures worden aangepast waardoor de rechtspraak toegankelijker, gebruiksvriendelijker en begrijpelijker wordt voor de rechtzoekende. De komst van deze digitale zittingszaal is één van de stappen in de modernisering rechtspraak.

 

 

Geen papieren dossiers

Een voordeel voor rechters, advocaten en officieren van justitie: nu zijn de technische mogelijkheden beschikbaar om niet meer met pakken papier te hoeven slepen. Een advocaat kan een USB-stick, laptop of tablet meenemen en heeft zo al zijn stukken bij de hand om zijn cliënt ter zijde te staan.

In Gelderland is in 2013 een start gemaakt met de modernisering van de zittingszalen. Zo zijn een aantal zalen voorzien van schermen om de rechtzoekende en het publiek beelden te kunnen tonen. De media kunnen in de Groesbeekzaal, vanaf de perstribune, via een eigen scherm de getoonde beelden volgen.

In de overige zalen kan óók digitaal toegang verkregen worden tot dossiers. Zijn er extra faciliteiten nodig, bijvoorbeeld een presentatiescherm? Dan kunnen deze vooraf worden aangevraagd.

 

 

Vooraf contact

Procespartijen die tijdens de zitting gebruik willen maken van de technische mogelijkheden moeten vooraf aangeven van welke apparatuur zij gebruik willen maken.

In de zittingszalen is het mogelijk om gebruik te maken van internet, via de vaste apparatuur, Wifi of uw eigen draadloze verbinding (abonnement). Meer informatie bij de bodebalie.

De rechtbank verwacht dat advocaten, rechtzoekenden of andere partijen in de zittingszaal zelf nagaan of de meegebrachte apparatuur compatible is of kan worden aangesloten. De rechtbank adviseert om de informatie, voor zover mogelijk, ook op een USB-stick mee te nemen.