15 jaar gevangenisstraf voor moord op zwager

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 15 jaar gevangenisstraf voor moord op zwager
Arnhem, 21 november 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 37-jarige Arnhemmer voor de moord op zijn zwager tot een gevangenisstraf van 15 jaar.

Na een eerdere ruzie op 27 september 2016 tussen de man en zijn zwager bij het station Velperpoort, heeft de man een wapen opgehaald. Vervolgens belde hij meerdere keren met zijn zwager om te achterhalen waar die op dat moment verbleef. Toen de Arnhemmer wist waar zijn zwager was, reed hij met een vriend naar hem toe. Ter plaatse heeft de man zijn zwager al schreeuwend uitgedaagd, net zo lang tot de zwager naar buiten kwam. Op dat moment pakte de man het vuurwapen en schoot 3 keer op zijn zwager. Hierdoor overleed de zwager kort daarna ter plaatse.

Geen gemoedsbeweging

De advocaat van de man stelt dat hij handelde in een hevige gemoedsbeweging. Hij zegt dat hij niet langer helder kon nadenken, waardoor hij uiteindelijk een wapen pakte en afvuurde. De rechtbank gelooft zijn verklaring niet omdat hij hier wisselend over verklaart. De man zou ook bang zijn voor zijn schoonfamilie. De rechtbank stelt vast dat verdachte degene is die zelf telkens de confrontatie opzocht, zodat niet geloofwaardig is dat hij uit angst handelde. 

Voorbedachte raad

Volgens de rechtbank heeft de man met voorbedachte raad gehandeld. Hiervoor verwijst de rechtbank onder meer naar de ruime tijd tussen de ruzie bij Velperpoort en het neerschieten van zijn zwager. In die tijd heeft de man op meerdere ogenblikken planmatig gehandeld en was hij op momenten rustig en ontspannen. De man heeft een wapen gehaald, dat meegenomen en er ook zonder enige directe aanleiding ter plaatse mee geschoten.

Schadevergoeding

Nabestaanden hebben om schadevergoeding verzocht. De Arnhemmer moet een bedrag van ruim 1.900 euro betalen. Het grootste deel van de vorderingen is door de verdediging betwist en heeft meer onderbouwing nodig. De rechtbank bepaalde dat dat deze procedure beter bij de civiele rechter thuis hoort.

Uitspraken

Meest gelezen berichten