2 jaar ISD-maatregel voor brandstichting en (opzet)heling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 2 jaar ISD-maatregel voor brandstichting en (opzet)heling
Arnhem, 22 augustus 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 38-jarige man uit Utrecht voor brandstichting en (opzet) heling. De man moet 2 jaar naar een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). 

De man voelde zich lastig gevallen door studenten die tegenover hem woonden en wilde verhaal halen. Hij schreeuwde voor de deur dat er iemand naar buiten moest komen. Toen dat niet gebeurde en hij zijn frustratie niet kwijt kon, werd hij woedend. Hij stak vervolgens voor het studentenhuis een brommer in brand en gooide er een paar fietsen op. Het vuur was enkele meters hoog. Daarnaast is hij nog in het bezit geweest van een pinpas, terwijl hij wist dat een ander deze pinpas kort daarvoor had gestolen.

De rechtbank veroordeelde de man zodoende voor brandstichting en (opzet)heling. De brand leverde gevaar op voor goederen. Het dossier bevatte onvoldoende bewijs dat de brand ook gevaar opleverde voor (het leven van) de studenten, zodat de rechtbank hem van dat onderdeel heeft vrijgesproken. De officier vond dat onderdeel ook niet bewezen

ISD-maatregel

De man is in de afgelopen 5 jaar voor meer dan 10 misdrijven  veroordeeld, waarvan ten minste 1 keer in het laatste jaar. Daarom kan hij worden aangemerkt als een ‘zeer actieve veelpleger’ en kan hij - zo nodig - geplaatst worden in een instelling voor stelselmatige daders. De ISD-maatregel is in de eerste plaats in het leven geroepen om (ernstige) overlast door criminaliteit te controleren en terug te dringen. De maatregel is ook bedoeld om gedragsverandering bij de dader te bereiken.

Naast dat de man voldoet aan de eisen voor het opleggen van de ISD-maatregel en de rechtbank en de officier van justitie oplegging ervan noodzakelijk vinden, gaf de Utrechter ter terechtzitting aan dat hij ook hoopte dat hij de ISD-maatregel opgelegd zou krijgen. In een instelling zou hij namelijk rust en de nodige behandeling krijgen.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man nog een schadevergoeding van 200 euro betalen aan de eigenaar van een vernielde brommer en fiets.

Uitspraken

Meest gelezen berichten