3 mannen veroordeeld tot 6 maanden cel voor hennepkwekerij

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 3 mannen veroordeeld tot 6 maanden cel voor hennepkwekerij
Zutphen, 06 november 2017

De rechtbank veroordeelde 3 mannen uit Apeldoorn - van respectievelijk 30, 42 en 48 jaar - tot 6 maanden gevangenisstraf. 2 mannen waren betrokken bij meerdere hennepkwekerijen. De andere man was betrokken bij 1 hennepkwekerij, teelde zelf hennepstekjes had een geladen revolver in zijn bezit.

Hennepkwekerijen

De rechtbank vindt bewezen dat de 3 mannen samen een hennepkwekerij in Apeldoorn hadden met 417 planten. De 48-jarige man uit Apeldoorn teelde daarnaast bij de woning waar hij verbleef 55 hennepstekjes. Hij had (in die woning) ook een geladen revolver liggen. De 2 andere mannen hadden samen nog een hennepkwekerij in Apeldoorn. In die kwekerij stonden 320 hennepplanten, 182 moederplanten (dit zijn planten waar stekjes van gesneden worden) en 1477 hennepstekken. Ook lag er 1,2 kilo aan henneptoppen. Ten behoeve van beide hennepkwekerijen is illegaal elektriciteit weggenomen.

Georganiseerd en professioneel

De mannen zijn georganiseerd en zeer professioneel te werk gegaan. Zij huurden woningen speciaal voor het telen van hennep. Daarnaast hadden de mannen een garagebox, waarin zij een grote hoeveelheid gebruikt en ongebruikt hennepgerelateerd materiaal stalden. De hennepkwekerijen waren ingericht in rijtjeshuizen. De mannen hebben de risico’s voor omwonenden genegeerd ten behoeve van het eigen financieel gewin. De rechtbank heeft met deze punten rekening gehouden bij het bepalen van de straf.

Revolver

Bij het bepalen van de straf voor de man die de geladen revolver voorhanden had, hield de rechtbank ook rekening met het feit dat vuurwapens een groot gevaar zijn en een flinke bedreiging voor de veiligheid in de samenleving opleveren. De 5 kamers van de revolver waren gevuld met munitie. Dat betekent dat het wapen gebruiksklaar was.

Financieel voordeel ontnomen

De rechtbank vindt het aannemelijk dat de hennepkwekerijen financieel voordeel hebben opgebracht, dit geld wordt de mannen ontnomen. Voor de 48-jarige man uit Apeldoorn is dit ruim 30.000 euro. De 2 andere mannen wordt elk ruim 61.000 euro ontnomen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten