7 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag café Nijmegen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 7 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag café Nijmegen
Arnhem, 29 november 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 41-jarige man uit Beuningen voor doodslag. De man kreeg een gevangenisstraf van 7 jaar en tbs met dwangverpleging opgelegd.

In de nacht van 30 april 2017 was er een conflict tussen de man en het slachtoffer in een café in Nijmegen. De Beuningenaar werd hierbij door het slachtoffer geslagen. Toen niemand het voor hem op nam, voelde de man zich erg in de steek gelaten. Toen vervolgens ook de politie niet reageerde zoals hij wilde - er werd niet direct een aangifte opgenomen - raakte de man erg gefrustreerd. Hij ging naar huis om een mes op te halen. Op de terugweg naar Nijmegen werd hij wat rustiger. De man ging op zoek naar getuigen van het voorval, maar toen hij het slachtoffer weer in het café zag staan knapte er iets. De man liep op het slachtoffer af en stak hem 4 keer met het mes. Ondanks 2 operaties is het slachtoffer die ochtend aan zijn verwondingen overleden.

Doodslag

Anders dan de officier van justitie vindt de rechtbank niet bewezen dat de man met voorbedachte rade heeft gehandeld. Moord kan dus niet worden bewezen. De woorden: ‘Dan los ik het zelf wel op’ en het ophalen van het mes hoeven volgens de rechtbank niet te betekenen dat de man toen al van plan was het slachtoffer te doden. Ook is aannemelijk dat de man - als hij al van plan was om geweld te gebruiken - is teruggekomen op zijn oorspronkelijke plan. Hij heeft getuigen gezocht die zijn aangifte konden ondersteunen. De rechtbank is van oordeel dat de man in een opwelling heeft gehandeld toen hij het slachtoffer weer in het café zag staan. Daarom vindt zij bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Omdat de rechtbank geen moord maar doodslag bewezen vindt, komt zij tot een andere straf dan door de officier van justitie is geëist.
Deskundigen hebben vastgesteld dat de man een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. Deze stoornis heeft hij al lang en heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het feit. De man is daarom verminderd toerekeningsvatbaar. De dood van het slachtoffer kan hem dus niet volledig worden aangerekend. Dit betekent dat er een lagere gevangenisstraf kan worden opgelegd dan normaal bij dit soort ernstige feiten.

Tbs met dwangverpleging

De deskundigen vinden een tbs-kader nodig om het risico op gewelddadig gedrag in de toekomst te verminderen. De rechtbank vindt het in het belang van de man en de samenleving dat de man behandeld wordt voordat hij terugkeert in de samenleving. Gelet op de ernst van het feit, de ernst van de stoornis van de man en het herhalingsgevaar vindt de rechtbank het dan ook noodzakelijk dat aan de man – naast een gevangenisstraf van 7 jaar - tbs met dwangverpleging wordt opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten