Apeldoorner bestraft voor veroorzaken verkeersongeval en drugsbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner bestraft voor veroorzaken verkeersongeval en drugsbezit
Zutphen, 30 november 2015

Voor het veroorzaken van een verkeersongeval is een 23-jarige man uit Apeldoorn veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een werkstraf van 240 uren.

Meerdere overtredingen

De man veroorzaakte op 22 mei 2014 in Apeldoorn als bestuurder van een personenauto een verkeersongeval. Een medeweggebruiker liep daarbij zwaar lichamelijk letsel heeft op. Daarnaast heeft de man de plaats van het ongeval verlaten zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Ook heeft hij gevaar op de weg veroorzaakt en het verkeer gehinderd, toen hij probeerde te ontkomen aan de politie. Daar komt bij dat de man henneptoppen, hasj en cocaïne voorhanden had.

Rijontzegging

Omdat de man als bestuurder van een personenauto een ongeval heeft veroorzaakt en doordat hij gevaar en hinder op de weg heeft veroorzaakt, vindt de rechtbank dat de man 1 jaar geen motorrijtuigen mag besturen en heeft de rechtbank hem daarnaast nog een voorwaardelijke rijontzegging van 3 maanden opgelegd.

Psychische overmacht

De raadsman heeft een beroep gedaan op psychische overmacht, omdat zijn cliënt als Marokkaan te kampen had met gevoelens van schaamte en schande ten opzichte van zijn familie, omdat hij drugs vervoerde. De rechtbank heeft dit verweer verworpen omdat zij vindt dat geen sprake is van een - voor een geslaagd beroep benodigde - van buitenkomende drang. De rechtbank heeft daarnaast opgemerkt dat -al zou al sprake zijn van een van buiten komende drang - het nog niet zo is dat de man daartegen geen weerstand kon en moest bieden.

Persoonlijke omstandigheden

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte. Daarom heeft de rechtbank, hoewel de ernst van de feiten dat wel toeliet, geen onvoorwaardelijke celstraf opgelegd. De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten