Arnhemmer veroordeeld voor inrijden op ex en haar moeder

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor inrijden op ex en haar moeder
Arnhem, 11 augustus 2016

De rechtbank veroordeelde een 19-jarige Arnhem meer voor poging doodslag en bedreiging. Hij kreeg een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast werd een ontzegging van de rijbevoegdheid van 12 maanden opgelegd.

Op 19 februari 2016 reed de man in Huissen met zijn auto in op een fiets. Op deze tweewieler zaten zijn (ex-)vriendin en haar moeder. Door de aanrijding zijn beiden hard ten val gekomen.

Opzet

Volgens de rechtbank probeerde de man het opzet in voorwaardelijke zin om beiden van het leven te beroven. Daarbij heeft de rechtbank onder meer in aanmerking genomen dat hij doelbewust en met een aanzienlijke snelheid op hen af is gereden. De Arnhemmer had zijn snelheid onvoldoende verminderd om een aanrijding te voorkomen. De verklaring van de man dat hij de auto vlak voor zijn (ex-)vriendin en haar moeder wilde parkeren omdat hij met ze wilde praten, vindt de rechtbank niet geloofwaardig. Dat baseerde de rechtbank op basis van getuigenverklaringen over wat zij waarnamen tijdens en vlak na het ongeval. Het rijgedrag van de man zag er erg agressief uit en hij maakte een boze en opgefokte indruk. Deze waarneming past ook bij de boosheid die de man verklaarde te hebben (gehad) tegenover de moeder van zijn (ex-)vriendin over de relatieproblemen tussen hem en zijn (ex-)vriendin. Ook woog de rechtbank mee dat de man direct de plaats van het ongeval verliet en zich verder niet meer om de slachtoffers bekommerde.
 
De man maakte zich daarnaast op 18 februari 2016 schuldig aan een bedreiging, die was gericht aan de moeder van zijn (ex-)vriendin.

Groot risico

De rechtbank hield bij het bepalen van de straf rekening met het feit dat de man – gedreven door zijn eigen onvrede met een relatiebeëindiging – grote risico’s ten aanzien van de slachtoffers heeft genomen. In het voordeel van de man woog de rechtbank mee dat hij een (nagenoeg) blanco strafblad heeft, nog jong is en bereid is om zich te laten behandelen voor zijn agressieproblematiek.

Tot slot vindt de rechtbank - ter bescherming van de verkeersveiligheid - een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op zijn plaats.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten