Arnhemmer veroordeeld voor poging doodslag met kapmes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor poging doodslag met kapmes
Arnhem, 22 juni 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 43-jarige Arnhemmer voor poging doodslag. Hij kreeg een gevangenisstraf van 12 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk.

Op 9 juli 2016 viel de man zijn buurman aan met een groot kapmes. Toen de man zijn buurman thuis zag komen, liep hij met het kapmes naar buiten. Daar sloeg de Arnhemmer in elk geval 1 keer met het kapmes richting het hoofd van zijn buurman. De buurman weerde het kapmes af met zijn handen, armen en een pak toiletpapier. Als gevolg van de aanval liep de buurman 2 diepe snijwonden in zijn vingers op en brak hij 1 van zijn vingers.

Weinig berouw

Het handelen van de Arnhemmer had de dood van zijn buurman tot gevolg kunnen hebben. Volgens de rechtbank heeft de man de kans hierop bewust aanvaard. Daarnaast heeft hij zijn buurman veel schrik aangejaagd. Hierdoor kon het slachtoffer op zitting geen slachtofferverklaring afleggen. Verder toonde de Arnhemmer weinig berouw en was van mening dat het deels aan de buurman zelf te wijten was. De rechtbank rekent dit de Arnhemmer zwaar aan. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

De officier van justitie eiste een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. Volgens deskundigen was de man tijdens het incident verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank neemt deze conclusie over en heeft hier rekening mee gehouden bij het bepalen van de hoogte van de straf. Aan het voorwaardelijke strafdeel zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen aan zijn stoornis.   

Uitspraken

Meest gelezen berichten