Arnhemmers veroordeeld voor oplichting, afpersing en vrijheidsberoving

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmers veroordeeld voor oplichting, afpersing en vrijheidsberoving
Arnhem, 20 januari 2016

Twee 22-jarige mannen uit Arnhem zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden voor wederechtelijke vrijheidsberoving en afpersing en aan medeplichtigheid aan oplichting.

Valse voorwendselen

De verdachten hebben het slachtoffer op 11 februari 2015 onder valse voorwendselen een auto ingelokt. Het slachtoffer had eerder kennis gemaakt met de mannen uit Arnhem en zij zouden zijn carrière als DJ een boost kunnen geven. Het slachtoffer dacht samen met de mannen met de auto naar het centrum van Ede te gaan om zijn muziek te bespreken en promoten. In plaats daarvan zijn ze naar Arnhem gereden. Daar zou het slachtoffer worden voorgesteld aan een jongen die geld in hem - als beginnend DJ - zou investeren. Terwijl het slachtoffer met de jongere verdachte in de auto bleef wachten, heeft de oudste verdachte de auto verlaten. Bij terugkomst in de auto deelde hij aan het slachtoffer mee dat hij hem 1.500 euro moest geven. Toen het slachtoffer dat niet wilde afstaan, werd hij bedreigd door de mannen en in de auto vastgehouden. Uit angst voor verder geweld heeft het slachtoffer zijn pinpas met bijbehorende pincode afgegeven.

Grote impact

Voorgevel van Paleis van Justitie in Arnhem

Het handelen van de Arnhemmers getuigt niet van enig respect en heeft over het algemeen een grote impact op het leven van het slachtoffer. Dit handelen rekent de rechtbank de mannen zwaar aan.

Lagere straf

Beide mannen hebben een strafblad. Verder weigerden de Arnhemmers om mee te werken en daardoor hebben de reclassering en de psycholoog geen advies over de straf kunnen uitbrengen. De reclassering adviseert toepassing van het volwassenenstrafrecht. De rechtbank rekent de mannen aan dat zij geen verantwoordelijkheid voor hun daden heeft genomen en geen berouw voor hun daden hebben getoond.

Gelet op het voorgaande is de rechtbank van oordeel dat een langdurige onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. De rechtbank vindt in tegenstelling tot de officier van justitie minder feiten bewezen. Hierdoor is er een lagere straf opgelegd dan geëist.

Schadevergoeding

De oudste man uit Arnhem werd verder verdacht van een aantal oplichtingspraktijken. Voor de vergrijpen die volgens de rechtbank bewezen zijn moet hij schadevergoedingen betalen van respectievelijk 140 en 42 euro.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten