Arnhems duo veroordeeld voor internetoplichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhems duo veroordeeld voor internetoplichting
Arnhem , 17 juni 2015

De rechtbank Gelderland heeft 2 mannen uit Arnhem (23 en 46 jaar oud) veroordeeld voor het samen plegen van internetoplichting. De jongste man kreeg een werkstraf opgelegd van 180 uur en voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden. De oudste man kreeg een celstraf van 12 maanden opgelegd, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Nepadvertenties met valse namen en e-mailadressen

In 2011 en 2012 hebben de mannen op Markplaats tientallen nepadvertenties gezet waarbij zij valse namen en wisselende e-mailadressen gebruikten. De goederen die zij aanboden, hadden zij niet werkelijk in hun bezit. Nadat de kopers geld hadden overgemaakt, was het niet meer mogelijk contact te krijgen met verdachten. De opbrengst van de mannen bedroeg bijna 10.000 euro.
Marktplaats is inmiddels gemeengoed in de samenleving en kan alleen functioneren op basis van onderling vertrouwen. De mannen hebben op valse wijze gebruik gemaakt van het op Marktplaats gangbare handelspatroon.

Verouderde zaken

Bij de strafmaat heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de zaken al verouderd waren en het onduidelijk was waarom het zo lang heeft geduurd voordat de zaken op zitting kwamen. De jongste man was sinds 2012 niet opnieuw de fout in gegaan. De rechtbank heeft bij zijn straf rekening gehouden met het feit dat zijn medepleger waarschijnlijk flink invloed op hem had. Ook heeft de jongste man sinds 2012 zijn leven zelfstandig een positieve wending weten te geven.
Ondanks dat ook de zaak van de oudste man was verouderd, vond de rechtbank een gevangenisstraf nog op zijn plaats. Dit omdat de man eerdere veroordelingen voor oplichting op zijn naam had staan.
Daarnaast heeft de rechtbank aan 32 benadeelden een schadevergoeding toegekend.

Uitspraken

Meest gelezen berichten