Autobestuurder veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Groesbeek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Autobestuurder veroordeeld voor veroorzaken verkeersongeval Groesbeek
Arnhem, 08 december 2017

De rechtbank veroordeelde een 25-jarige man uit Groesbeek voor het veroorzaken van een verkeersongeval in zijn woonplaats. Hij kreeg een voorwaardelijke werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 1 jaar opgelegd.

Op 17 november 2016 vond op de kruising tussen de Koningin Wilhelminaweg en de Hoge Horst in Groesbeek een aanrijding plaats tussen een personenauto en een fiets. Op de fiets zat een 94-jarige man. De 94-jarige man heeft diverse botbreuken opgelopen door de aanrijding. Hij overleed 2 dagen na het ongeval in het ziekenhuis, waarschijnlijk door een inwendige bloeding. De bestuurder van de personenauto werd ervan verdacht dat hij een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval had veroorzaakt met de dood of zwaar lichamelijk letsel tot gevolg.

Aanmerkelijk onoplettend gereden

De rechtbank stelde vast dat de man geen voorrang heeft verleend aan de fietser op een voorrangsweg. De bestuurder van de personenauto zei de fietser niet te hebben gezien. Volgens de rechtbank had hij de fietser van links wel kunnen én moeten zien aankomen. Kijkend naar het feit dat het zicht op de kruising wordt belemmerd door een erfafscheiding en dat de man bekend was met deze verkeersituatie, had hij extra moeten opletten. De rechtbank verwijt hem daarom dat hij aanmerkelijk onoplettend heeft gereden.

Letsel

De rechtbank kon niet zonder twijfel vaststellen of de dood van het slachtoffer is veroorzaakt door het verkeersongeval. De reden hiervoor is dat niet vast staat dat de inwendige bloeding het gevolg is van de aanrijding. Daarom sprak de rechtbank de man hiervan vrij. De rechtbank was wel van mening dat het letsel dat het slachtoffer heeft opgelopen, namelijk breuken van het halswervel, rib, heiligbeen en sleutelbeen, als zwaar lichamelijk letsel moet worden gezien.

Geheel voorwaardelijke straf

De rechtbank volstond met het opleggen van een geheel voorwaardelijke werkstraf en een geheel voorwaardelijke rijontzegging. De rechtbank hield bij deze strafoplegging rekening met het feit dat de man niet eerder met politie en justitie in aanraking is geweest. Daarnaast had het ongeval veel impact op hem gehad en toonde hij zich betrokken in de richting van de nabestaanden.

Uitspraken

Meest gelezen berichten