Brandstichting Brummen kan Doetinchemmer (28) niet worden toegerekend

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Brandstichting Brummen kan Doetinchemmer (28) niet worden toegerekend
Zutphen , 10 juli 2015

Dat een 28-jarige man uit Doetinchem brand heeft gesticht in een woning in Brummen in het najaar van 2014 staat vast. In dat huis heeft hij kranten en folders in de fik gestoken via het vuur van het fornuis.

Volledig ontoerekeningsvatbaar

Maar de man wordt ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij op het moment van de brandstichting volledig ontoerekeningsvatbaar was. Dit wil zeggen dat via een onderzoek door een psychiater is komen vast te staan dat de man door een ziekelijke stoornis de brandstichting niet kan worden toegerekend.

De rechtbank stelt vast dat de situatie van de Doetinchemmer sinds een half jaar stabiel is. Hij beseft dat hij ziek is, werkt mee aan zijn behandeling en hij neemt zijn medicijnen op tijd in. En zijn familie en vrienden zijn op de hoogte van zijn ziekteverschijnselen. Hierdoor zijn er onvoldoende aanknopingspunten om te kunnen vaststellen dat de verdachte nog een gevaar vormt voor zichzelf of voor anderen.
Het opleggen van de maatregel tot plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis vindt de rechtbank niet wenselijk gezien het traject dat al is ingezet.

Dus de verdachte is wel schuldig, maar hij krijgt hiervoor geen straf.

Uitspraken

Meest gelezen berichten