Brit gestraft voor inzetten kinderen bij winkeldiefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Brit gestraft voor inzetten kinderen bij winkeldiefstallen
Arnhem, 21 december 2015

Een 31-jarige man uit Groot-Brittannië  is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het medeplegen van diefstal en mensenhandel.

Vrouw eerder veroordeeld

De man en zijn echtgenote  hebben hun toentertijd 6- en 9-jarige kinderen meegenomen naar een supermarkt in Arnhem en hen daar ingezet om winkeldiefstallen te plegen. De echtgenote van de man is op 28 september 2015 al veroordeeld voor dezelfde feiten.

‘Mensenhandel’

Omdat de man misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van de kinderen - die van hem afhankelijk zijn - en hen zo heeft aangezet tot de diefstallen om er zelf van te profiteren wordt dit naast als diefstal ook aangemerkt als ‘mensenhandel’.

De rechtbank komt tot het oordeel dat er onvoldoende bewijs is dat de man ook betrokken was bij het wegnemen een telefoon uit – door 1 van zijn kinderen - een telefoonwinkel en spreekt hem daarvan vrij.

Leren om te stelen

Het handelen van de man is een ernstig misdrijf, gericht tegen de integriteit van zijn kinderen. Zij zijn door hun vader en moeder ingezet om de diefstallen te plegen en hen wordt daarmee geleerd om te stelen. De man is voorbij gegaan aan de belangen van zijn kinderen. Door de kinderen op jonge leeftijd het stelen te leren heeft hij hun levens mogelijk blijvend getekend en hun normen bijgebracht die hun kansen op een goede positie in de maatschappij nu al schaden.

Groot-Brittannië

Uit informatie uit Groot-Brittannië is gebleken dat 2 kinderen van de man in december 2012 in Cambridge zijn opgepakt voor een winkeldiefstal die zou zijn aangemoedigd door vader en moeder. Er werd ook in Groot-Brittannië bezorgdheid geuit dat de man en zijn vrouw de kinderen zouden leren hoe ze winkeldiefstallen moeten plegen.

Lagere straf

De opgelegde straf is lager dan de 15 maanden gevangenisstraf die door de officier van justitie was geëist, omdat de rechtbank de man deels vrijspreekt en aansluiting heeft gezocht bij vergelijkbare zaken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten