Buurman mag geen camera's ophangen voor bewijsverzameling stank- en rookoverlast

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Buurman mag geen camera's ophangen voor bewijsverzameling stank- en rookoverlast
Arnhem, 28 september 2017

De kortgedingrechter bepaalde dat buurman X geen camera’s mag installeren in zijn achtertuin. Buurman X had deze camera’s opgehangen om zo bewijs te verzamelen voor de stank- en rookoverlast die hij ervaart van zijn directe buren. Volgens de rechter zorgen de camera’s voor een te grote inbreuk op de privacy van Buurman Y.

Illustratieve afbeelding

Partijen zijn al meer dan 46 jaar buren van elkaar. Buurman X heeft sinds enige tijd last van stank- en rookoverlast wanneer buurman Y in zijn achtertuin de terrashaard stookt. De politie en de gemeente zijn al door buurman X ingeschakeld, maar die willen of kunnen niets doen. Buurman X heeft daarom aan de achterkant van zijn woning een camera geïnstalleerd, die is gericht op de achtertuin van buurman Y. Buurman X wil op die manier bewijsmateriaal verzamelen om in een procedure bij de rechter aan te tonen dat hij onrechtmatige hinder heeft van het stoken van de terrashaard. De beelden van de camera en foto’s van de achtertuin van buurman Y zijn op Facebook gepubliceerd. Op die beelden zijn ook de kleinkinderen van buurman Y te zien.

Vorderingen over en weer

Buurman Y vindt dat zijn privacy wordt aangetast. Hij vordert in kort geding buurman X te veroordelen tot verwijdering van de camera (‘s) en hem te verbieden om camerabeelden of foto’s  op Facebook of andere sociale media te publiceren. Als hij dit toch doet, moet hier een dwangsom tegenover staan. Buurman X heeft een tegenvordering ingesteld. Hij eist buurman Y te verbieden om de terrashaard te stoken, omdat hij daarvan ernstige hinder ervaart en er sprake is van een risico voor zijn gezondheid.

Inbreuk op persoonlijke levenssfeer

De kortgedingrechter heeft de vorderingen van buurman Y toegewezen. Buurman X mag geen camera(’s) installeren, omdat buurman Y niet weet wanneer er wel of geen opnames worden gemaakt van zijn achtertuin. Dat is een te grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van buurman Y. Bovendien kan buurman X ook op andere, minder ingrijpende wijze bewijsmateriaal verzamelen. Buurman X mag ook geen camerabeelden of foto’s van de achtertuin van buurman Y op internet plaatsen. Dat is een te grote inbreuk op zijn privacy.

Vordering om stoken te verbieden afgewezen

Niet vast staat dat er sprake is van ernstige onrechtmatige hinder door het stoken van de terrashaard door buurman Y. In ieder geval hebben de politie en de gemeente geen reden gezien om hier tegen op te treden. In een kort geding procedure kan geen bewijslevering of verder onderzoek plaatsvinden of het stoken van de terrashaard ernstige en onrechtmatige hinder voor buurman X oplevert. Daarom wordt zijn vordering afgewezen. Buurman Y kan nog wel een bodemzaak beginnen bij de civiele rechter.

Uitspraken

Meest gelezen berichten