Cel- en taakstraffen voor aandeel in vechtpartij Café Nijkerk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel- en taakstraffen voor aandeel in vechtpartij Café Nijkerk
Arnhem, 28 september 2017

De rechtbank veroordeelde een 23-jarige man uit Nijkerkerveen tot een gevangenisstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij maakte zich schuldig aan poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Een 24-jarige man uit Nijkerk werd vrijgesproken van poging tot doodslag. Wel vond de rechtbank dat hij zich samen met de man uit Nijkerkerveen schuldig had gemaakt aan openlijke geweldpleging. Hij kreeg hiervoor een werkstraf van 120 uur waarvan 40 voorwaardelijk.

Op 28 februari 2016 vond een vechtpartij plaats in café ’t Regthuys in Nijkerk tussen de 2 mannen en het slachtoffer. Daarbij liep het slachtoffer potentieel dodelijke snijverwondingen op: 1 aan de voorzijde van zijn borstkas van 21 centimeter, 1 aan zijn rechterkaakhals van 9 centimeter en 1 boven zijn rechter wenkbrauw van ongeveer 2 centimeter. De rechtbank trok de conclusie dat dit letsel ontstaan was doordat het slachtoffer met een glas was geslagen door de 23-jarige man.

Geen zelfverdediging

De advocaten van beiden mannen vonden dat hun cliënten handelden uit zelfverdediging. De rechtbank ging hier niet in mee. De mannen, vrienden van elkaar, zochten samen de confrontatie op met het slachtoffer. Daarnaast hadden zij de situatie ook kunnen en moeten vermijden.

Rol slachtoffer

Bij het bepalen van de straf hield de rechtbank rekening met de rol van het slachtoffer. Uit het dossier bleek dat het slachtoffer zich – al dan niet onder invloed van alcohol – vervelend en provocerend gedroeg richting cafébezoekers, onder wie de veroordeelde mannen.

Lagere straf

Tegen de 23-jarige man was door de officier van justitie een gevangenisstraf van 4 jaar geëist. De leeftijd van de man, zijn blanco strafblad en zijn maatschappelijke positie maakten - naast de rol van het slachtoffer zelf - dat de rechtbank niet mee ging in de eis van de officier van justitie. Daarnaast moet de man ruim 3.900 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Tot slot moeten beide mannen zich melden bij de reclassering en een cursus volgen die gericht is op geweld en alcohol.

Uitspraken

Meest gelezen berichten