Cel en tbs Groesbeker voor schieten door hoofd partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Cel en tbs Groesbeker voor schieten door hoofd partner
Arnhem, 04 juli 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 26-jarige man uit Groesbeek voor poging tot doodslag van zijn partner. De man kreeg een celstraf van 4 jaar en tbs met voorwaarden opgelegd.

Op 14 juli 2016 zat de man samen met zijn partner in een auto. Er ontstond tijdens de autorit een ruzie tussen hen door jaloezie  Al rijdend pakte de Groesbeker op enig moment een vuurwapen. De man schoot vervolgens op korte afstand met dit wapen zijn partner door het hoofd. 

Geen sprake van ongeluk

Volgens de man was sprake van een worsteling en was het een ongeluk. De rechtbank gaat hier niet in mee. Volgens de rechtbank kan een dergelijk feit alleen met een gevangenisstraf van meerdere jaren worden afgedaan. Het mag een wonder heten dat de vrouw niet is overleden. Zij heeft door het schot wel grotendeels haar zicht verloren. Ook blijft de vrouw altijd aan dit incident herinnerd worden, omdat de kogel nog altijd (voelbaar) in haar hoofd zit. 

Persoonlijke omstandigheden

De officier van justitie eiste – naast tbs met voorwaarden – een celstraf van 5 jaar. De rechtbank houdt meer dan de officier van justitie rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Hij is opgegroeid in een crimineel milieu en heeft in de loop van zijn leven veel nare ervaringen met de hulpverlening opgedaan. In zijn omgeving wordt ook negatief gedacht over justitie. Desondanks heeft de man besloten dat hij zijn leven nu een andere wending wil geven. Ook heeft hij contact met zijn familie (deels) verbroken. Daarnaast heeft de Groesbeker meegewerkt aan gedragskundige rapportages en is hij bereid mee te werken aan een klinische behandeling.

Tbs met voorwaarden

Uit rapporten van de psycholoog en psychiater blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Hierdoor is een klinische behandeling noodzakelijk. Naast de celstraf legt de rechtbank ook een tbs-maatregel met voorwaarden op. Hierbij kijkt de rechtbank naar zijn psychische problematiek, het hoge herhalingsgevaar op agressief gedrag en de beschreven moeilijkheid voor de man om zich aan afspraken te houden. Op deze wijze is gegarandeerd dat de man, ook bij niet-naleving van de voorwaarden, klinisch zal worden behandeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten