Celstraf Arnhemmer voor onder meer tweemaal poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf Arnhemmer voor onder meer tweemaal poging doodslag
Arnhem, 22 augustus 2017

De rechtbank veroordeelde een 35-jarige Arnhemmer tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk. Ook legde de rechtbank een voorwaardelijke rijontzegging van 3 jaar op. De man maakte zich schuldig aan tweemaal een poging tot doodslag, opzetheling, diefstal, wederspannigheid en het beledigen van politieagenten.

De man maakte zich binnen een korte periode schuldig aan een reeks geweldsdelicten. Met een verduisterde auto reed hij op 24 juni 2016 tweemaal met verhoogde snelheid in op een persoon. In de nacht van 24 op 25 juni 2016 probeerde hij ook een politieagent aan te rijden. Daarbij negeerde de Arnhemmer een stopteken van de politieagent en heeft hij zijn dienstfiets vol geraakt. De politieagent kon de auto van de man maar net ontwijken. Kort daarna - nadat de auto was weggesleept - heeft hij de auto van het terrein van het wegsleepbedrijf gestolen.

Poging doodslag

De officier van justitie vond dat bij het – met de auto -  proberen in te rijden op de personen sprake was tweemaal een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Maar de rechtbank vond dat sprake was van tweemaal een poging tot doodslag. De opzet van de man was -op zijn minst genomen - in voorwaardelijke zin gericht op het overlijden van zijn slachtoffers. Oftewel, als gevolg van het handelen van de man bestond de aanmerkelijke kans dat de slachtoffers zouden overlijden en die kans nam hij voor lief. Dat dit niet is gebeurd, is beide keren uitsluitend het gevolg geweest van het handelen van het slachtoffer.

Beledigen agenten

Verder heeft de man zich ook nog schuldig gemaakt aan het beledigen van 2 politieagenten. Toen zij hem- na meerdere waarschuwingen - daarvoor  aanhielden, verzette hij zich daar met geweld tegen. Daarbij liep 1 van de agenten lichamelijk letsel op.

Hogere straf

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Nu de rechtbank tweemaal een poging tot doodslag heeft bewezen, is de opgelegde straf hoger uitgevallen. Aan het voorwaardelijk strafdeel heeft de rechtbank, bijzondere voorwaarden verbonden. Zo zal de man zal onder toezicht van de reclassering komen en zich daarom bij de reclassering moeten melden. Verder moet hij zich laten behandelen.

Voorwaardelijke rijontzegging

Omdat de Arnhemmer bij de pogingen tot doodslag een auto als wapen gebruikte, vond de rechtbank het nodig om hem een voorwaardelijke rijontzegging  van 3 jaar op te leggen. Deze ontzegging zal ingaan vanaf het moment dat hij uit de gevangenis komt.

Schadevergoeding

Tot slot hebben 3 slachtoffers om een schadevergoeding gevraagd. De Arnhemmer moet in totaal ruim 1.650 euro aan de slachtoffers betalen. 

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten