Celstraf Edenaar na bedreiging op balkon flatgebouw

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf Edenaar na bedreiging op balkon flatgebouw
Arnhem , 18 november 2015

Een 26-jarige man uit Ede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden waarvan 4 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. De man is schuldig bevonden aan vernieling en bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht.

Balkonreling

De man werd in juli 2015 niet naar binnen gelaten in de flatwoning van zijn (ex-)vriendin. Hij is toch de woning binnengedrongen door een ruit te vernielen. Daar was -naast zijn (ex-)vriendin en hun zoontje - ook het slachtoffer aanwezig. De Edenaar heeft de telefoon van het slachtoffer kapot gemaakt.  Ook heeft de man haar daarna opgetild en met haar bovenlichaam over de balkonreling van de flatwoning gehangen. De flatwoning is gevestigd op de vijfde verdieping.

Vrijspraak

Evenals de officier van justitie en de raadsvrouw vindt de rechtbank dat de Edenaar moet worden vrijgesproken van poging doodslag en poging zware mishandeling. Volgens de rechtbank kan niet worden bewezen dat zijn opzet daarop gericht was.
Voorwaarden
Het handelen van de man uit Ede levert naar het oordeel van de rechtbank wel een bedreiging met een misdrijf tegen het leven op. Aan de voorwaardelijke straf heeft de rechtbank de voorwaarden verbonden van een meldplicht bij de reclassering, een ambulante behandeling in verband met agressieregulatie en een contactverbod met het slachtoffer.

Terug cel in

De man is op 11 september 2015 geschorst uit de voorlopige hechtenis. Hij had toen 45 dagen in voorarrest doorgebracht. In tegenstelling tot de eis van de officier van justitie en het pleidooi van de raadsvrouw, vindt de rechtbank dat de Edenaar weer terug de cel in moet.
 
Volgens de rechtbank wordt dit gerechtvaardigd door de ernst van het feit, het strafblad en de houding van man. Het feit is niet alleen beangstigend geweest voor het slachtoffer, maar ook zijn (ex-)vriendin en zoontje hebben angstige momenten gehad. Bovendien heeft de man geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor zijn handelen.

Schadevergoeding

De man moet het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 1.170 euro. Ongeveer 750 euro van dit bedrag is smartengeld.
 
De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten