Celstraf Nijmegenaar voor diefstal met geweld en afpersing op homo-ontmoetingsplaatsen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf Nijmegenaar voor diefstal met geweld en afpersing op homo-ontmoetingsplaatsen
Arnhem, 20 januari 2016

Een 48-jarige man uit Nijmegen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk voor diefstal met geweld en afpersing.

Diefstal en bedreiging

De man had op een homo-ontmoetingsplaats in Elst onder geweld en bedreiging spullen van het slachtoffer gestolen. Ook moest het slachtoffer onder dwang 100 euro afstaan. Diezelfde dag pleegde hij nog een diefstal onder bedreiging van geweld op een homo-ontmoetingsplaats in Wijchen. De Nijmegenaar bekende deze strafbare feiten nog op de dag zelf.

Paniek

De man uit Nijmegen pleegde de feiten omdat hij in paniek raakte toen hij van de Belastingdienst te horen kreeg dat hij nog meer geld moest terugbetalen dan dat hij al had gedaan. De man kon zijn financiële situatie niet langer overzien en heeft onder stress en in een impuls de beide delicten gepleegd.

Verantwoordelijkheid voor daden

Bij deze vergrijpen, die voor de slachtoffers bijzonder ingrijpend moeten zijn geweest, horen gevangenisstraffen van langere duur. Maar de rechtbank heeft ook rekening gehouden met het feit dat de man verantwoordelijkheid voor zijn daden heeft getoond. Hij heeft de misdrijven bekend en heeft van meet af aan meegewerkt met het strafrechtelijk onderzoek. Ook heeft hij zelf aangegeven te willen meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek en graag hulp en begeleiding te willen bij praktische zaken. Uit het onderzoek volgde dat hij voor de feiten verminderd toerekeningsvatbaar is. Er is een  grote noodzaak om zijn persoonlijkheidsproblemen te behandelen en om praktische begeleiding te bieden. Dit vermindert de kans op herhaling. De behandeling en de begeleiding zijn hem door de rechtbank ook opgelegd.

Ten slotte heeft de rechtbank de man veroordeeld tot een schadevergoeding aan een van de slachtoffers.

Uitspraken

Meest gelezen berichten