Celstraf en tbs met dwangverpleging voor poging moord op maatschappelijk werkster

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs met dwangverpleging voor poging moord op maatschappelijk werkster
Arnhem, 08 maart 2016

Een 33-jarige man uit Westervoort is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en tbs met dwangverpleging voor een poging tot moord op een maatschappelijk werkster.

Honkbalknuppel

De man heeft er op 10 juni 2015 voor gezorgd dat zijn maatschappelijk werkster alleen naar zijn woning kwam. Hij sloeg haar vervolgens een aantal keer met een honkbalknuppel tegen het hoofd. De vrouw is uiteindelijk via het balkon ontsnapt. De man heeft daarna geprobeerd zelfmoord te plegen.

Verschillende stoornissen geconstateerd

Bij de man is volgens de deskundigen sprake van een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Dat is een autistische of een daarmee vergelijkende stoornis die wordt gekenmerkt door ernstige gebreken in de ontwikkeling van sociale of communicatieve vaardigheden of van stereotiep gedrag en interesse. Ook is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis en een chronische depressieve stoornis. Volgens de deskundigen moet de man hiervoor langdurig behandeld worden. Er bestaat een groot verschil tussen wat de omgeving waarneemt over de gesteldheid van de man en wat de daadwerkelijke gesteldheid van de man is. Daardoor is de man onvoorspelbaar en oninvoelbaar.

De rechtbank is daarom van oordeel dat de man moet worden behandeld in het kader van de tbs met dwangverpleging. Ook moet de Westervoorter een schadevergoeding van ruim 13.500 euro betalen aan het slachtoffer.

Uitspraken

Meest gelezen berichten