Celstraf en tbs voor het aanranden van jongens met verstandelijke beperking

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf en tbs voor het aanranden van jongens met verstandelijke beperking
Arnhem, 07 april 2015

De rechtbank Gelderland heeft een 26-jarige man veroordeeld tot gevangenisstraf en tbs met voorwaarden voor het aanranden van een jongen van 16 en een man van 22 jaar. Beide slachtoffers hebben een verstandelijke beperking.

Jongens uitgenodigd

In beide gevallen nodigde de man de slachtoffers uit mee te komen naar zijn woning. Hij wist dat zij in een instelling voor mensen met beperkingen woonden. In zijn woning vroeg hij de slachtoffers mee te gaan naar zijn slaapkamer. Daar deed hij de deur op slot en pleegde ontuchtige handelingen met de slachtoffers, waarbij hij misbruik maakte van zijn psychische of fysieke overwicht op de slachtoffers.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Bij het opleggen van de straf en maatregel heeft de rechtbank rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man. Uit multidisciplinair onderzoek blijkt dat hij op zwakbegaafd niveau functioneert. Daarnaast ontbreekt bij de man invoelend vermogen en moreel besef. Zijn beperkte gewetensfunctie maakt dat hij zijn seksuele impulsen niet kan bedwingen.

Tbs met voorwaarden

In het verleden is aan de man al eens de PIJ-maatregel (plaatsing in een inrichting voor jeugdigen) opgelegd, eveneens wegens ook voor zedendelicten. Die maatregel heeft kennelijk niet tot effect gehad dat de man niet in herhaling van het plegen van zedenmisdrijven valt.
Daarom legt de rechtbank nu de maatregel van tbs met voorwaarden op, waarbij tot de voorwaarden behoort dat hij zich klinisch laat opnemen en behandelen. Deze maatregel is nodig ter voorkoming van herhaling, waarvoor volgens de deskundigen in hoge mate moet worden gevreesd.

​Gevangenisstraf

Daarnaast wordt aan de man een gevangenisstraf opgelegd van 196 dagen, gelijk aan zijn voorarrest. Om de klinische opname van de man in het kader van de tbs met voorwaarden te laten aansluiten op zijn detentie, heeft de rechtbank bevolen om de tbs met voorwaarden meteen te starten.

Uitspraken

Meest gelezen berichten