Celstraf voor bedreigingen met messen en hakbijltje

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor bedreigingen met messen en hakbijltje
Zutphen, 21 september 2017

De rechtbank veroordeelde een 29-jarige man voor bedreigingen met enig misdrijf tegen het leven gericht. Hij kreeg een celstraf van 16 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk opgelegd.

De man ging op 18 augustus 2016 in Aalten met messen en een hakbijltje de straat op. De rechtbank kan niet vaststellen dat er een aanmerkelijk kans was dat de man met het gooien van messen 2 verbalisanten daadwerkelijk in het gezicht zou raken en daarbij zodanig letsel zou kunnen ontstaan dat dit zeer ernstig of zelfs fataal zou zijn.

Ernstige feiten

De rechtbank vindt dat de bewezen verklaarde feiten wel ernstige feiten zijn. Het gaat om een drietal zeer ingrijpende bedreigingen met messen in een zeer hectische en verontrustende situatie. Volgens de rechtbank is daarom een langere gevangenisstraf op zijn plaats. Dat tot de slachtoffers agenten behoorden, werkt eveneens strafverzwarend. Zij deden die dag gewoon hun werk hadden het beste voor met de man. Aan de andere kant houdt de rechtbank er rekening mee dat dat de man een blanco strafblad heeft. Kijkend naar zijn psychische toestand moet de verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank komt bovendien tot een veel beperktere bewezenverklaring dan de officier van justitie. Dit alles maakt dat de rechtbank ook tot een veel lagere straf komt dan geëist.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank vindt het van belang dat de man de geadviseerde behandeling en begeleiding zal volgen. Daarom wordt een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk opgelegd en daar de genoemde bijzondere voorwaarden aan verbinden.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten