Celstraf voor inzetten kinderen bij plegen winkeldiefstallen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor inzetten kinderen bij plegen winkeldiefstallen
Arnhem , 28 september 2015

Een 35-jarige vrouw uit Groot-Brittannië is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, voor het aanzetten tot diefstal en mensenhandel. De vrouw en haar toenmalige echtgenoot hebben hun kinderen, die toen 6 en 9 jaar oud waren, meegenomen naar een supermarkt in Arnhem en hen daar ingezet om winkeldiefstallen te plegen.

‘Mensenhandel’

Omdat zij misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie van de kinderen, die immers van haar afhankelijk zijn, en hen zo heeft aangezet tot de diefstallen om er zelf van te profiteren wordt dit naast als diefstal ook aangemerkt als ‘mensenhandel’.

De rechtbank komt tot het oordeel dat er onvoldoende bewijs was dat de vrouw ook betrokken was bij het wegnemen door een van haar kinderen van een telefoon uit een telefoonwinkel en spreekt haar daarvan vrij.

Misdrijf tegen integriteit kinderen

Het handelen van de vrouw is een ernstig misdrijf, gericht tegen de integriteit van haar kinderen. Zij zijn door hun moeder ingezet om de diefstallen te plegen en hen wordt daarmee geleerd om te stelen. De moeder is voorbij gegaan aan de belangen van haar kinderen. Door de kinderen op jonge leeftijd het stelen te leren heeft zij hun levens mogelijk blijvend getekend en hun normen bijgebracht die hun kansen op een goede positie in de maatschappij nu al schaden. Dit baart grote zorgen.
 

Bezorgdheid

Uit informatie uit Groot-Brittannië is gebleken dat 2 kinderen van de vrouw in december 2012 in Cambridge zijn opgepakt voor een winkeldiefstal die zou zijn aangemoedigd door vader en moeder. Er werd ook in Groot-Brittannië bezorgdheid geuit dat de vrouw en haar man de kinderen zouden leren hoe ze winkeldiefstallen moeten plegen.

De opgelegde straf is lager dan de 15 maanden gevangenisstraf die door de officier van justitie was geëist, omdat de rechtbank de vrouw voor een gedeelte vrijspreekt en aansluiting heeft gezocht bij soortgelijke zaken.

Uitspraken

Meest gelezen berichten