Celstraf voor oplichting en valsheid in geschrift met schip

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor oplichting en valsheid in geschrift met schip
Zutphen, 10 juni 2016

De rechtbank heeft een 63-jarige vrouw uit Tilburg veroordeelt tot een gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden voor oplichting en valsheid in geschrift. 

Bewogen tot aankoop schip

De vrouw heeft samen met een man oplichting gepleegd en valsheid in geschrift. De vrouw en de man hebben een man bewogen tot de aankoop van een schip voor 240.000 euro. Zij wisten dat het schip niet vaarklaar was en slechts een fractie van de overeengekomen prijs waard was. Zij hadden het schip verkocht onder de mededeling dat het schip verhuurt zou zijn aan een stichting en dat hier 8 jaar lang huurinkomsten van 10.000 euro  per jaar te verkrijgen waren. Maar zij wisten dat dit niet waar was en dat de stichting  niet in staat was huurbetalingen te voldoen.

De vrouw is ook betrokken geweest bij het opstellen van stukken op naam van een niet bestaande accountant om de koper van het schip ervan te overtuigen dat de aankoop van het schip een veilige investering was.

Financieel gewin

De vrouw en de man in kwestie hebben zeer gewiekst gehandeld en hebben zich laten leiden door financieel gewin. Zij hebben geen oog gehad voor de gevolgen voor de koper en zijn echtgenote die hierdoor financieel zijn geruïneerd en veel leed hebben ondervonden. Ook heeft de vrouw met haar handelen het vertrouwen dat men in zijn algemeenheid mag en moet kunnen hebben in officiële stukken op grove wijze geschonden. 

Blanco strafblad

De rechtbank vindt de feiten zeer verwerpelijk en vindt - anders dan het openbaar ministerie - alleen een gevangenisstraf op zijn plaats. Op zich zelf zou deze ook van langere duur moeten zijn. De vrouw heeft echter een blanco strafblad en de feiten zijn al enkele jaren oud. Ook is de vrouw al civielrechtelijk veroordeeld tot terugbetaling van het geld aan de koper van het schip. De rechtbank volstaat daarom met een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 2 maanden.

De man in kwestie is gedurende het strafproces overleden zodat het openbaar ministerie in die zaak niet-ontvankelijk is verklaard.

Uitspraken

Meest gelezen berichten