Celstraf voor poging afpersing Spar Otterlo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraf voor poging afpersing Spar Otterlo
Arnhem, 18 mei 2016

De rechtbank veroordeelde een 46-jarige man uit Utrecht voor een poging tot afpersing in een Spar supermarkt in Otterlo. De Utrechter werd ook veroordeeld voor rijden onder invloed. Het plegen van deze 2 strafbare feiten komt de man op een gevangenisstraf van 24 maanden te staan, waarvan 10 voorwaardelijk.   

Dreigbrief

De man maakte zich in november 2015 schuldig aan een poging tot afpersing van de supermarkteigenaren van de Spar in Otterlo. Door middel van een dreigbrief probeerde hij de eigenaren 25.000 euro afhandig te maken. Dat het bij een poging is gebleven is te danken aan het adequate optreden van de slachtoffers. Zij hadden namelijk direct de politie gebeld. De man is planmatig te werk gegaan. Hij bereidde zijn acties over een periode van ongeveer 2 weken nauwgezet voor. Zo kocht hij onder andere 2 telefoons, schreef een dreigbrief, observeerde de supermarkt en liep de persoonlijke gegevens van de eigenaren van de supermarkt na op het internet.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De voorwaardelijke celstraf werd opgelegd om herhaling te voorkomen, waarbij hem tegelijkertijd passende hulp kan worden geboden. Uit rapportages bleek namelijk dat man lijdt aan verschillende stoornissen. Daarom wordt hij als verminderend toerekeningsvatbaar beschouwd en zijn enkele bijzondere voorwaarden opgelegd. Deze voorwaarden bestaan uit onder meer uit een meldplicht en diverse behandelingen. Zo moet de man  - om herhaling te voorkomen - meewerken aan een opname in een forensisch psychiatrische afdeling van 9 maanden. Deze opname wordt gevolgd door een ambulante behandeling. Dit alles met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten. Voor zijn voorwaardelijke straf geldt een proeftijd van 3 jaar.

Schadevergoeding

Het handelen van de man heeft effect gehad op de slachtoffers. Dat neemt de rechtbank hem bijzonder kwalijk. Daarom moet hij schadevergoedingen van 1.000 en 500 euro aan de slachtoffers betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten