Celstraffen voor bedreigen hulpverleners psychiatrische instelling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor bedreigen hulpverleners psychiatrische instelling
Arnhem, 25 maart 2015

De rechtbank heeft vandaag een 22-jarige man afkomstig uit Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Stekende beweging richting hulpverleners

Aan de verdachte, die was opgenomen in een instelling vanwege psychische problemen, was tenlastegelegd dat hij op 26 november 2014 in Arnhem met een mes stekende bewegingen had gemaakt in de richting van het lichaam van een hulpverlener en op die manier geprobeerd had deze zwaar te mishandelen en te bedreigen.
Daarnaast zou hij door het maken van slaande bewegingen en het tonen van dat mes ook een andere hulpverlener hebben bedreigd.

Bewezen

De rechtbank vindt bewezen dat verdachte slaande bewegingen heeft gemaakt naar een hulpverlener. Daarna heeft verdachte een zakmes tevoorschijn gehaald en dit mes opengeklapt en aan beide hulpverleners laten zien. Hij heeft vervolgens met dat mes stekende bewegingen in de richting van de andere hulpverlener gemaakt.

Vrijspraak poging zware mishandeling

Voor de rechtbank staat vast dat alles zich heeft afgespeeld in een kleine ruimte en dat iedereen dicht op elkaar stond. Verdachte had, als hij dat had gewild, gemakkelijk met het mes de hulpverlener kunnen raken. De verklaring van verdachte dat hij alleen maar de hulpverleners uit zijn kamer wilde hebben en daarom met het mes heeft gedreigd, acht de rechtbank geloofwaardig. De rechtbank vindt dat er wel sprake is van een bedreiging van de twee hulpverleners, maar niet dat verdachte heeft geprobeerd één van hen zwaar te mishandelen en spreekt hem dan ook vrij van de poging tot zware mishandeling.

​Straf gelijk aan eis officier van justitie

De rechtbank vindt de feiten als geheel zeer ernstig. Beide hulpverleners, die met hun werk bezig waren, werden geconfronteerd met een zeer angstige en onveilige situatie.
Ondanks de vrijspraak voor poging tot zware mishandeling vindt de rechtbank, gelet op alle feiten die tijdens de behandeling van deze rechtszaak aan de orde zijn gekomen, de eis van de officier van justitie passend.  De rechtbank veroordeelt de verdachte dan ook tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

Uitspraken

Meest gelezen berichten