Celstraffen voor grootscheepse invoer van hasj vanuit Marokko

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Celstraffen voor grootscheepse invoer van hasj vanuit Marokko
Arnhem, 29 april 2015

De rechtbank Gelderland heeft vandaag een 50-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 42 maanden. De man heeft zich schuldig gemaakt aan grootscheepse invoer van hasj vanuit Marokko naar Nederland en pogingen daartoe. Daarnaast heeft de man zich schuldig gemaakt aan het verhandelen ervan aan individuele gebruikers in Nederland.

Een 46-jarige man, die onder andere deelnam aan het drugstransport, is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden en een maximale werkstraf van 240 uur.

Leidinggevende rol in slinkse drugssmokkel

De 50-jarige man had een leidinggevende rol binnen de organisatie, die op professionele wijze drugs smokkelde. De wijze waarop dit gebeurde, was doortrapt en op slinkse wijze georganiseerd. Het betrof grote hoeveelheden drugs waarbij de koeriers in de gaten gehouden konden worden vanuit de organisatie door middel van een trackingsysteem. Ook werd geregeld dat een vrouw en kinderen in de smokkelauto’s meereden om de rit van Marokko naar Europa minder verdacht te maken.
De man heeft daarnaast over een aantal jaren onjuist en onvolledig opgave gedaan van zijn inkomsten bij de Belastingdienst.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank rekening gehouden met een vrijspraak voor één van de tenlastegelegde feiten en de ouderdom van de feiten.

​Drugstransport

De 46-jarige man heeft eind 2011 deelgenomen aan deze drugstransporten, waarbij gebruik gemaakt werd van geprepareerde auto’s en koeriers. Douaniers werden omgekocht. Daarnaast heeft de man zes jaar lang onjuiste omzetgegevens van de coffeeshop, waar hij vennoot van was, doorgegeven aan de Belastingdienst.
 
Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank overwogen dat met name de drugstransporten feiten zijn die gezien de ernst een gevangenisstraf zouden rechtvaardigen. Maar gelet op de ouderdom van de feiten is de rechtbank (gelijk aan de strafeis van de officier van justitie) van oordeel dat een voorwaardelijke gevangenisstraf in combinatie met de maximale taakstraf passend is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten