Dader sterk verminderd toerekeningsvatbaar: geldboete voor valse bommelding

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Dader sterk verminderd toerekeningsvatbaar: geldboete voor valse bommelding
Arnhem, 03 maart 2015

De rechtbank Gelderland veroordeelt een 41-jarige man tot betaling van een geldboete van 225 euro voor het doen van een valse bommelding. Volgens de man zou er een bom in het politiebureau in Arnhem en Nijmegen liggen.

Vrijspraken

De rechtbank spreekt de man vrij van de bedreiging van medewerkers van het Radboud UMC in Nijmegen, de politie in Nijmegen en van het doen van een valse bommelding bij het Radboud UMC in Nijmegen. Dat de man met een terroristisch oogmerk zou hebben gehandeld, acht de rechtbank niet bewezen en daarvan spreekt zij de man dan ook vrij.

Sterk verminderd toerekeningsvatbaar

De officier van justitie eistte vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, met een proeftijd van twee jaar, met als bijzondere voorwaarde een meldplicht bij de reclassering.

Met het opleggen van de geldboete wijkt de rechtbank af van deze strafeis. Dat reden daarvoor is dat de rechtbank minder feiten bewezen acht dan de officier van justitie. Daarnaast heeft de rechtbank veel waarde toegekend aan de conclusies van deskundigen dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht en dat het opleggen van een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf of een werkstraf in zijn geval onwenselijk is.

Uitspraken

Meest gelezen berichten