Forse werkstraf voor woninginbraken

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Forse werkstraf voor woninginbraken
Zutphen, 10 mei 2016

De rechtbank Gelderland heeft een 50-jarige man uit Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden (waarvan 9 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar) en het verrichten van een werkstraf van 240 uur. De Amsterdammer heeft twee woninginbraken gepleegd, waarvan één met (bedreiging  van) geweld.

Op 21 januari 2016 brak de man in Elburg en in ’t Loo Oldebroek in. In de eerste woning nam hij verschillende dingen mee. Omdat de buit tegenviel, ging hij naar een tweede woning, zo vertelde de Amsterdammer tegen de rechter. In de tweede woning werd hij overlopen door de bewoners, waardoor hij de buit niet kon meenemen. Kort na de tweede inbraak werd hij door de politie aangehouden.

Elektronisch toezicht

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank heeft bij de straftoemeting rekening gehouden met de ernst van de feiten, het strafblad van verdachte en de persoonlijke omstandigheden. Bij de rechter heeft de reclassering verklaard dat de man zich houdt aan de schorsingsvoorwaarden en dat het goed met hem gaat. In het voordeel van verdachte heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat zijn vrijheid reeds een maand is beperkt door zijn enkelband (elektronisch toezicht).

Langere proeftijd dan geëist

Ter compensatie voor het opleggen van een wat minder lange gevangenisstraf dan in het algemeen gebruikelijk is in zaken als deze, heeft de rechtbank aan verdachte - naast een lange voorwaardelijke gevangenisstraf met verschillende bijzondere voorwaarden - een forse werkstraf opgelegd en de duur van het elektronisch toezicht op ten minste een half jaar bepaald. Verder heeft de rechtbank een (langere dan geëiste) proeftijd van 3 jaar aan de bijzondere voorwaarden gekoppeld.

Uitspraken

Meest gelezen berichten