Deels voorwaardelijke werkstraf voor veroorzaken van dierenleed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Deels voorwaardelijke werkstraf voor veroorzaken van dierenleed
Arnhem, 20 juli 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde een 39-jarige man uit Arnhem voor het verwaarlozen van zijn paarden. Hij kreeg een werkstraf van 160 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, opgelegd.

Te veel hooi op de vork genomen

Illustratieve afbeelding

De Arnhemmer hield op een enorm stuk weiland een grote groep paarden. Hij was met twee paarden begonnen en had hij er op een gegeven moment 65. Door de sterke aanwas van de kudde kon hij de vereiste verzorging van alle paarden niet meer aan. Hierdoor heeft hij heeft een groot deel van zijn paarden in de gezondheid, dan wel het welzijn benadeeld. Ook heeft hij bij een paar paarden pijn veroorzaakt. Dit neemt de rechtbank hem kwalijk.

Werkstraf

De rechtbank heeft bij de strafbepaling in het nadeel van de man betrokken dat hij al eerder is veroordeeld voor soortgelijke delicten. In zijn voordeel is betrokken dat sprake is van een oud feit en dat de media-aandacht voorafgaand aan het strafrechtelijk onderzoek al de nodige problemen in zijn privésfeer heeft meegebracht.

De officier van justitie eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand.. Dat vond de rechtbank niet passend. De rechtbank vond een iets lagere taakstraf dan de 180 uur die was geëist, in dit geval gerechtvaardigd.

Deels niet-ontvankelijk

Een deel van de tenlastelegging doelde op een periode waarvoor de Arnhemmer al eerder een boete had gekregen. De wet verbiedt dat je 2 keer voor hetzelfde feit wordt vervolgd. Voor deze periode is het openbaar ministerie daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Uitspraken

Meest gelezen berichten