Deventenaar veroordeeld voor poging doodslag tijdens stappen in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Deventenaar veroordeeld voor poging doodslag tijdens stappen in Apeldoorn
Zutphen, 03 oktober 2017

De rechtbank veroordeelde een 30-jarige man uit Deventer voor poging doodslag. Hij kreeg een celstraf van 40 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, opgelegd.

Op 17 maart 2017 zochten de man en een vriend tijdens een avondje uit in Apeldoorn - kennelijk zonder aanleiding - ruzie met een groep mannen. De 30-jarige man trok daarbij een mes en bedreigde een vriend van het slachtoffer. Het slachtoffer sprong er tussen en duwde de man weg. Vervolgens draaide hij zijn rug naar de Deventenaar toe en liep van hem weg met zijn handen omhoog. De Deventenaar ging achter het slachtoffer aan, haalde uit met zijn mes en stak het slachtoffer in zijn rug.

Risico genomen

De man had misschien niet de intentie om het slachtoffer te doden, maar hij heeft wel het risico genomen dit te doen. Dat voorwaardelijk risico op de dood van het slachtoffer levert poging tot doodslag op.

Beroep op noodweer afgewezen

Het verweer van de verdediging dat de man zich kon beroepen op noodweer(-exces) of putatief noodweer heeft de rechtbank afgewezen. Uit de in het dossier beschreven situatie blijkt namelijk niet dat de man redenen had om bang te zijn voor een mogelijke aanval van het slachtoffer waartegen hij zich mocht verdedigen. Ook blijkt niet uit het dossier dat de situatie er naar was dat de man zich had kunnen vergissen door te denken dat hij zich moest verdedigen tegen het slachtoffer.

Hogere straf

De officier van justitie eiste een celstraf van 30 maanden. De rechtbank legt een hogere straf op. Dat komt omdat de rechtbank vindt dat de eis geen recht doet aan de ernst van het bewezen verklaarde feit.

Bijzondere voorwaarden

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering en mag hij verdovende middelen en alcohol gebruiken. Verder moet de Deventenaar zich laten behandelen aan zijn persoonlijkheidsstoornis. Ook zal de man tijdens zijn 3 jaar durende proeftijd moeten verblijven in een instelling voor begeleid wonen of maatschappelijke opvang.

Tot slot moet de man een schadevergoeding van ruim 2.800 euro aan het slachtoffer betalen. 

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten