Duo uit Silvolde veroordeeld voor zware mishandeling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Duo uit Silvolde veroordeeld voor zware mishandeling
Zutphen , 28 maart 2017

De rechtbank Gelderland veroordeelde 2 mannen uit Silvolde van respectievelijk 52 en 31 jaar voor zware mishandeling. De oudste man kreeg een celstraf van 30 dagen, waarvan 27 voorwaardelijk opgelegd. Daarnaast kreeg hij een werkstraf van 120 uur. De 31-jarige man kreeg een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

Op 29 mei 2016 sloegen de mannen –samen met een onbekende 3e dader - op een parkeerplaats in Terborg het slachtoffer in elkaar. Het slachtoffer werd meerdere keren tegen zijn hoofd gestompt en geschopt. Daarbij liep het slachtoffer fors letsel op, waaronder een gebroken kaak, hersenschudding en gekneusde oogkassen.

Beroep noodweer verworpen

De 31-jarige man beriep zich op noodweer. De advocaat voerde daarbij aan dat de man – terwijl hij met het slachtoffer praatte – een hand/vuist van het slachtoffer op zich af zag komen. Volgens de Silvoldenaar was ogenblikkelijke verdediging geboden tegen deze plotselinge uithaal van het slachtoffer. De man sloeg en stompte vervolgens in een reflex het slachtoffer in zijn gezicht. De rechtbank verwierp dit verweer. Volgens de rechtbank is niet gebleken van een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding ten opzichte van de man. De Silvoldenaar beriep zich daarnaast op noodweerexces. De rechtbank oordeelde dat – nu geen sprake was van en noodweersituatie – hij ook een beroep op noodweerexces niet toekomt.

Putatief noodweer

Beide verdachten beriepen zich op putatief noodweer. Hieronder wordt verstaan dat een verdachte bij vergissing in de veronderstelling verkeert dat hij zich moet of mag verdedigen tegen dreigend gevaar. Volgens de rechtbank was hiervan geen sprake. Dat bleek met name uit de verklaringen van het slachtoffer en de getuigen. Zij verklaarden dat sprake was van 3 daders die gezamenlijk het slachtoffer sloegen en stompten en bovendien zagen dat het slachtoffer probeerde te ontkomen van zijn aanvallers.

Bijzondere voorwaarden

De opgelegde straffen zijn gelijk aan de eis van het OM. Aan de voorwaardelijke straf van de 31-jarige man zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moet hij zich onder andere melden bij de reclassering en mag hij geen contact met slachtoffer opnemen of onderhouden.

Tot slot moeten de mannen schadevergoedingen van ruim 3.000 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken

Meest gelezen berichten